A fost decriptat codul folosit în Manuscrisul lui Voynich. Peste 100 de ani a reprezentat una dintre cele mai grele provocări pentru specialişti
Manuscrisul lui Voynich reprezintă una dintre cele mai grele provocări pe care specialiştii în coduri şi lingviştii au primit-o până în prezent. Manuscrisul descoperit în 1912 a reprezentat până de curând un mister total, conform Phys. Fie că vorbim de identificarea limbii folosite pentru a fi scris sau chiar de unele dintre ilustraţiile care împodobesc textul, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să afle prea multe informaţii despre natura manuscrisului.
Dr. Gerard Cheshire a reuşit în decursul a două săptămâni ceea ce nu s-a putut face într-un secol sute de cercetători, să descifreze limbajul folosit. Dat fiind faptul că descifrarea codului a scăpat cercetătorilor atâta vreme, dr. Cheshire a trebuit să identifice o modalitate inovativă de a aborda textul.
„Am experimentat o serie de momente de tipul „Evrika!” atunci când descifram codul, urmate de uimire şi încântare atunci când am realizat implicaţiile pentru lingvistică şi asupra descoperirilor despre originea şi conţinutul manuscrisului”, a declarat dr. Gerard Cheshire.
În urmarea spargerii codului folosit, Cheshire a aflat că manuscrisul a fost scris de către măicuţele dominicane, pentru a-şi arăta respectul faţă de Maria de Castilia, o mătuşă a Caterinei de Aragon.
Din punct de vedere lingvistic, munca lui Cheshire reprezintă un avans extraordinar al domeniului, el oferind singurul exemplu înregistrat de proto-romanică, despre care se credea că ar fi fost pierdută pentru todeauna.
Cheshire explică că manuscrisul lui Voynich foloseşte un limbaj dispărut al cărui alfabet este o combinaţie de simboluri mai mult sau mai puţin cunoscute.
Următorul pas în analiza manuscrisului este reprezentat de traducerea integrală a acestuia. Cheshire apreciază că acest efort va necesita timp şi o finanţare corespunzătoare pentru a fi dus la bun sfârşit.
Citeşte şi: