Arheologii au recreat în cel mai mic detaliu un mormânt de acum 1.400 de ani, despre care sunt de părere că ar aparţine unui prinţ din perioada anglo-saxonă.
După 15 ani de excavaţii şi analize, arheologii din Marea Britanie au dat publicităţii reconstrucţia grafică a mormântului unui prinţ din perioada anglo-saxonă. Din analiza obiectelor folosite în camera mortuară, arheologii au ajuns la concluzia că construcţia acesteia a reprezentat o „investiţie masivă în muncă calificată, cât şi din punctul de vedere al materialelor folosite”, conform echipei de cercetători de la Muzeul de Arheologie din Londra, citată de Independent.
Sophie Jackson, cea care a coordonat echipa de cercetători, este de părere că mormântul reprezintă cel mai timpuriu mormânt creştin din perioada anglo-saxonă. Ea a mai explicat că mormântul reprezintă echivalentul britanic al celui al faraonului Tutankhamon. Ea a trasat această comparaţie din cauza similitudinilor dintre cele două descoperiri. Astfel, în ambele cazuri, descoperirea a fost neaşteptată şi a oferit arheologilor şansa de a cerceta un mormânt intact.
„Prittlewell (locul unde a fost găsit mormântul n.r) a fost văzut din momentul descoperirii, în 2003, drept un loc foarte special, având aceeaşi funcţie pentru saxoni pe care o îndeplinea Sutton Hoo din 1939 pentru regatul Angliei de Est; ambele locaţii aruncă o nouă lumină asupra elitelor politice, oferindu-ne detalii ale tradiţiilor mortuare din perioada convertirii creştine”, explică profesorul Simon Keynes, de la Trinity College.
În mormântul descoperit în 2003, arheologii au identificat rămăşiţele unui bărbat de vârstă adolescentă şi care şi-a găsit sfârşitul în jurul anului 580.