Un mormânt de 5000 de ani oferă noi detalii despre rolul familiei în culturile antice
Într-un mormânt antic, de acum 5.000 de ani, arheologii polonezi au descoperit rămăşiţele a 15 indivizi din cultura amforelor sferice, notează Fox News.
Din analiza rămăşiţelor identificate în mormântul găsit în Koszyce, din sudul Poloniei, cercetătorii au reuşit să afle o multitudine de informaţii despre relaţiile dintre cei din mormânt. Astfel, în mormânt au fost identificate 15 persoane, despre care s-a stabilit, în urma analizelor ADN, că acestea erau înrudite.
În urma analizelor genetice, cercetătorii au aflat că în mormântul studiat se aflau rămăşiţele a opt bărbaţi şi şapte femei, formând patru familii nucleare, aceastea fiind legate prin legături de sânge în cadrul unei familii extinse.
„Rudele apropiate au fost aşezate unele lângă celelalte; o mamă a fost îngropată ţinându-şi copilul şi fraţii unul lângă celălalt”, explică echipa de arheologi. „În mod clar, aceştia au fost înhumaţi de către oameni care îi cunoşteau bine şi care i-au aşezat în morminte în funcţie de relaţiile familiale”.
Un aspect particular al acestui sit arheologic este că din mormânt par a lipsi bărbaţii adulţi, taţii. Din această situaţie, arheologii au dedus posibilitatea ca aceştia să fie cei care i-au aşezat pe decedaţi în pământ. O altă concluzie la care au ajuns cercetătorii, pornind de la componenţa mormântului şi de la faptul că scheletele descoperite aveau craniile zdrobite, este că cei decedaţi au fost masacraţi şi tragedia s-a produs deoarece au fost vulnerabili în absenţa bărbaţilor.
Cercetătorii sunt de părere că, deşi adesea oamenii de ştiinţă au sugerat că familia nucleară şi/sau cea extinsă ocupau un rol central în societăţile preistorice, dovezile arheologice şi genetice pe care ei le-au adus susţin aceste teorii.
Citeşte şi: