„Situl din Epoca Fierului de la Childrey Warren este fascinant pentru că oferă o imagine a credinţelor şi superstiţiilor oamenilor care trăiau în Oxfordshire înaintea cuceririi romane. Dovezile din alte părţi sugerează că înmormântările în gropi ar fi implicat sacrificii umane”, a precizat Neil Holbrook de la Cotswold Archaeology, unul dintre autorii studiului.
Dovezile nu au fost încă prezentate, dar unele rămăşiţe sunt cu siguranţă bizare. Unul dintre scheleţi a fost îngropat cu picioarele amputate şi plasate pe fiecare parte a toracelui, iar braţele au fost puse aproape de cap. Un alt craniu a fost înlăturat şi îngropat lângă picioare, scrie Science Alert.
Dovezile sugerează că locuitorii insulelor din Epoca Fierului aveau o relaţie specială cu morţii, având deseori obiceiul de a-i dezgropa. Astfel, rămăşiţele dezarticulate nu sunt excepţia, ci norma.
Excavările au mai scos la iveală dovezi ale existenţei rămăşiţelor animale şi a altor artefacte precum vase de lut, unelte de tăiat şi obiecte decorative.
„Aceste descoperiri deschid o fereastră unică în vieţile şi deceselor celor din comunităţile pe care le cunoaştem în mare parte doar prin intermediul clădirilor monumentale”, a precizat Paolo Guarino de la Cotswold Archaeology, alt autor al studiului.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Artefacte mayaşe folosite în sacrificii rituale, descoperite pe fundul unui lac sacru
O piramidă masivă, un oraş pierdut şi sacrificii umane antice au fost descoperite în China
Descoperirea unui sit cu un sacrificiu uman poate aduce noi informaţii despre azteci