Centura de castitate: mit medieval sau realitate?
Centurile de castitate erau o metodă severă de a impune fidelitatea. Prin purtarea unui asemenea dispozitiv, o femeie nu ar fi putut avea alţi amanţi. Se pare că aceasta era o îngrijorare pentru cavalerii care plecau la război sau alţi nobili care plecau în pelerinaj. Totuşi, menţiunea acestora aproape că lipseşte cu desăvârşire într-o mare parte din textele medievale, scrie The Vintage News.
Un print german de Heinrich Winrich de la sfârşitul secolului al XVI-lea arată un scenariu fictiv: o femeie care stă pe un pat purtând numai centura de castitate. Aceasta dă o cheie soţului său, a cărui pălărie are urechi de măgar. Între timp, un al om se află într-un colţ întunecat şi are o a doua cheie.
Există menţiuni ale centurii de castitate într-un tratat despre maşinile de asediu, numit Bellafortis, scris de un alt german pe nume Knorad Kyeser, în 1405. Documentul conţine modele detaliate de scuturi, catapulte, unelte de război şi de tortură.
Centura apare la sfârşitul tratatului şi se crede că este o glumă şi un instrument de satiră.
Contravine nevoilor de bază ale corpului uman
Albrecht Classen este un expert pe acest subiect şi în 2007 a scris The Medieval Chastity Belt: a Myth-Making Process. Conform lui Classen, „niciun autor de literatură de predică, texte dintr-un tribunal papal sau documente legale sau didactice nu au menţionat vreodată centura de castitate pentru că deja ideea de bază din spatele ei contravine nevoilor de bază ale corpului uman”.
Aşadar, ce ar justifica rezistenţa ideii de centură de castitate? Classen crede că este frica soţului. În desene, există întotdeauna un amant care are o a doua cheie.
Ilustrările femeilor în centuri de castitate au fost realizate într-un mod nu foarte serios. „Există ceva reprezentări literare, dar foarte puţine referinţe istorice la un bărbat care încearcă să-i pună soţiei o centură de castitate”, a mai spus Classen. Aşadar, orice referinţă la centuri în literatură este ori satirică ori alegorică.
Dar cum rămâne cu artefactele medievale care pot fi găsite în anumite muzee. Conform lui Classen, aceste obiecte nu provin de fapt din Evul Mediu, ci au fost făcute mai târziu. Spre exemplu, British Museum are o centură de castitate „falsă”. Potrivit informaţiei care acompaniază artefactul, „este probabil că marea majoritate a exemplelor care există acum au fost realizate în secolele XVIII şi XIX fiind curiozităţi sau glume”.
„Am călătorit în alte ţări şi am văzut colecţii de artă şi nu am întâlnit o centură de castitate care poate fi dovedită a fi de origine medievală”, a precizat Lesley Smith, istoric la Tutbury Castle din Marea Britanie.
În afară de lipsa dovezilor istorice, aceste dispozitive ar fi nepractice. Suprafeţele metalice sau dure ar fi dus la răni serioase în doar câteva zile, conform experţilor de la Semmelweis Museum din Budapesta.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Adevărul din spatele centurii de castitate, acel ”bikini blindat” care proteja femeile – FOTO
O femeie a rămas BLOCATĂ într-o centură de castitate şi a chemat pompierii în ajutor
Cum arăta dispozitivul împotriva masturbării masculine din secolele XIX-XX – FOTO