Mormanele de gunoi antic arată cum Imperiul Bizantin era afectat de boli şi schimbări climatice
Arheologii au investigat deşeurile acumulate în mormane dintr-o localitate numită Elusa din Deşertul Negev din Israelul de astăzi. Au aflat că vârsta gunoiului a introdus o nouă cronologie pentru declinul bizantin, scrie Live Science.
Cercetătorii au descoperit că aruncarea deşeurilor – demult un serviciu bine organizat în aşezări de la marginea imperiului precum Elusa – a încetat la mijlocul secolului al VI-lea. În acea perioadă, un eveniment climatic cunoscut drept Mica Eră Glaciară a Antichităţii Târzii avea loc în Emisfera Nordică, iar o epidemie cunoscută ca ciuma lui Iustinian se întindea în regiune, omorând circa 100 de milioane de oameni.
Elusa era deja parţial excavată, dar noua investigaţie a cercetătorilor conduşi de Guy Bar-Oz de la Universitatea Haifa din Israel a fost prima care să exploreze mormanele de gunoi ale sitului. Spre deosebire de arhitectura unui oraş antic, care ar putea fi distrusă în repetate rânduri şi reconstruită, deşeul se acumulează în timp, creând înregistrări continuea ale activităţii umane. Indiciile în gunoiul păstrat poate scoate la iveală dacă un oraş înflorea sau avea probleme.
Cercetătorii au găsit că gunoiul s-a acumulat în acea locaţie pe o perioadă de 150 de ani, iar apoi acumularea s-a încheiat la mijlocul secolului al VI-lea, ceea ce sugerează o problemă în infrastructură, ceea ce se întâmplă atunci când un oraş este în declin.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Împaratul care a adus grandoare Imperiului Roman
Marile imperii au fost doborate de schimbarile climatice
”Monstrul” din sistemul de canalizare, lung cât şase autobuze, descoperit într-un oraş din Anglia