Rezultatele cercetătorilor conduşi de Richard Madgwick de la Cardiff University au arătat că oasele excavate de la aceste situri provin de la animale crescute la mare depărtare, chiar şi în Scoţia de astăzi, în nord-estul Anglieim în vestul Ţării Galilor dar şi în multe alte locuri din insulă. Savanţii cred că era important pentru cei care participau să contribuie cu animale crescute local, scrie Science Daily.
„Acest studiu demonstrează o amploare a mişcării şi un nivel al complexităţii sociale care nu a fost cunoscută anterior”, a precizat Madgwick. „Aceste adunări pot fi văzute ca fiind primele evenimente culturale de pe insula noastră, cu oameni din toate colţurile Britaniei venind în regiuni din jurul Stonehenge pentru a celebra şi a mânca ceea ce au adus în mod special de la casele lor”, a adăugat savantul.
Cele patru situri analizate de cercetători sunt: Durrington Walls, Marden, Mount Pleasant şi West Kennet Palisade Enclosures. Dispunerile circulare precum cele de la monumentul Stonehenge erau specifice culturilor neolitice din mileniul al treilea î.e.n. Studiul oferă cea mai detaliată imagine a gradului de mobilitate a populaţiilor în Britania din acea perioadă.
Cercetătorul mai adaugă şi că „porcii nu erau potriviţi pentru deplasări pe distanţe lungi, ori tăiaţi ori vii, fiind nevoie de un efort monumental. Acest lucru sugerează că era nevoie de contribuţii iar regulile dictau ca porcii oferiţi să fie crescuţi de participanţi”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cine a construit Stonehenge? Arheologii vin cu o teorie surprinzătoare
Cine a construit monumentul Stonehenge? Analizele resturilor incinerării au dezvăluit SECRETUL