Un nou studiu scoate la iveală posibilul motiv al declinului oraşului Angkor
Declinul unuia dintre cele mai remarcabile aşezări în secolul al XV-lea este un subiect de dezbatere aprigă. Până acum, a primat teoria potrivit căreia Angkor a fost abandonat în 1431 ca urmare a unei prăbuşiri demografice catastrofale, scrie Phys.
Totuşi, noile dovezi ştiinţifice au arătat că intensitatea în utilizarea terenului de lângă centrul economic şi administrativ al oraşului a avut un declin gradual. „Schimbările în teren lasă urme în depozitele sedimentare care pot fi măsurate. Măsurarea acestor urme ne permite să reconstituim ocupaţiile oamenilor în istorie”, a precizat Dan Penny, autorul principal al acestui studiu.
Noul studiu publicat în jurnalul PNAS a arătat că există dovezi pentru eroziune a solului şi deranjarea fondului forestier, chiar în primele decenii ale secolului al XIV-lea. La sfârşitul acestui secol, regiunea era acoperită cu vegetaţie de mlaştină, semn că nu mai era întreţinută.
„Studiul nostru sugerează că locuitorii nu au părăsit Angkor pentru că infrastructura a eşuat, ci mai degrabă infrastructura a eşuat pentru că elita urbană plecase deja”, a adăugat Penny.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Desene invizibile în templul Angkor Wat. Cercetătorii au descoperit imagini ascunse (FOTO)