După aproape 10 ani de muncă, specialiştii din Egipt au reuşit să repare şi să restaureze mormântul faraonului Tutankhamon. Dintre toate imaginile cu mormântul, cele mai importante prezintă chipul mumificat şi picioarele faraonului.
Corpul mumificiat al lui Tutankhamon, ce a murit la vârsta de 18 ani, a fost învelit în pânză şi aşezat într-o cutie de sticlă cu climat controlat, în interiorul mormântului său subteran, scrie Mail Online. Încăperea se află în Valea Regilor, de pe malul vestic al Nilului.
Institutul de Conservare Getty, împreună cu Ministerul Antichităţilor din Egipt, au colaborat timp de nouă ani pentru curăţarea şi restaurarea picturilor din mormânt. Deşi au curăţat mare parte din picturile de pe pereţi, aceştia au lăsat unele „pete negre” regăsite aici în 1922 de către arheologul Howard Carter, ce a deschis pentru prima oară mormântul. Anterior se credea că aceste pete microbiologice ar putea creşte în timp, însă analizele recente ale imaginilor din 1920 arată că petele nu s-au dezvoltat deloc în toată această perioadă.
Pentru a confirma descoperirile, specialiştii au realizat analize chimice şi de ADN ce au confirmat că petele de origine microbiologică sunt moarte şi nu mai reprezintă un pericol.
Puteţi vedea mai multe imagini cu restaurarea mormântului mai jos:
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Tezaurul lui Tutankhamon: peste 110 kg de aur masiv au fost descoperite lângă faraon