În cadrul studiului au fost examinate performanţele replicilor unor suliţe Schoningen, vechi de 300.000 de ani – cele mai vechi arme descoperite până în prezent de arheologi – pentru a descoperi dacă puteau fi utilizate şi de la distanţă, scrie Phys.
„Studiul este important deoarece adaugă noi dovezi care atestă că Neanderthalienii erau avansaţi tehnologic şi aveau abilitatea să vâneze prin intermediul diferitelor strategii”, a declarat dr. Annemieke Milks, din cadrul Institutului de Arheologie (Universitatea din Londra).
Sursa-Annemieke Milks (UCL)
Cercetătorii au demonstrat că suliţele din lemn le-au permis Neanderthalienilor să le utilizeze ca arme pentru uciderea de la distanţă. Cele 10 suliţe Schoningen provin din Paleolitic şi au fost excavate între 1994-1999 dintr-o mină de lignit din Schoningen, Germania, alături de 16.000 de oase de animale.
Studiul a fost realizat alături de şase atleţi specializaţi în aruncatul cu suliţa. Ei au aruncat reproduceri ale armelor pe distanţe lungi către o ţintă prestabilită. Atleţii au demonstrat că suliţa putea ajunge la o ţintă aflată chiar şi la 20 de metri distanţă. Distanţa este aproape dublă faţă de cea luată anterior de specialişti în considerare. Acest lucru demonstrează că Neanderthalienii aveau capacitatea să vâneze atât de la distanţă, cât şi din apropiere.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: