Cercetătorii susţin că fosila descoperită în urmă cu aproximativ opt ani în Liban este unul dintre primele mixine – creatură ce nu are mandibulă, ochi sau vertebre, dar care avea abilitatea să elimine un tip de mucus expandabil.
The Guardian scrie că mixinele se găsesc pe fundul oceanelor, unde se îngroapă în nisip şi se hrănesc cu animale marine moarte. Având în vedere că le lipsesc oasele, cercetătorii susţin că descoperirea unei mixine străvechi este o surpriză. „Este o descoperire rară a unei mixine fosilizate”, a declarat Philip Manning, coautor al studiului din cadrul Universităţii din Manchester.
Echipa a analizat fosila din punct de vedere chimic şi a descoperit o serie de trăsături întâlnite şi la mixinele din prezent, inclusiv existenţa glandelor ce produc mucus expandabil. Creatura, denumită Tethymyxine tapirostrum, ajută specialiştii să determine unde se află, în arborele vertebratelor, mixinele.
Unii specialişti consideră că forma mixinei sugerează că vietatea este similară cu cele aflate la baza arborelui vertebratelor, precum petromyzontiformele. Analizele ADN au arătat, însă, că cele două creaturi nu coincid, ele având propria evoluţie după ce s-au dezvoltat dintr-un strămoş comun. „Se pare că strămoşul X, ce a existat într-o anumită perioadă, a dus la apariţia directă a mixinelor şi petromyzontiformelor”, a declarat Manning.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Care este vertebratul cu cea mai lentă evoluţie?
Ieşirea din ape: cum au cucerit animalele uscatul?
Chiar dacă au învăţat să meargă, primele vertebrate nu au părăsit oceanul atât de repede