În cadrul studiului, cercetătorii au scanat interiorul unui craniu, extrem de rar şi aproape complet al unui strămoş străvechi al omului. Conform Live Science, hominizii includ specii ale omului modern, cât şi strămoşi direcţi ai omului, inclusiv Australopithecus, ce a trăit în urmă cu între 4 milioane şi 2 milioane de ani, în Africa.
Amelie Beaidet, paleontolog din cadrul Universităţii din Witwatersrand din Africa de Sud, şi colegii săi au utilizat tomografii micro-computerizate pentru a reconstrui craniul unui Australopithecus străvechi. Craniul aparţine unei fosile numite „Little Foot” sau „Picioruş”, descoperită în urmă cu 20 de ani în peştera Sterkfontein din Johannesburg. Cu o vechime de 3,67 milioane de ani, Picioruş este printre cele mai vechi exemplare de Australopithecus descoperite cu craniul intact.
Credit: M. Lotter and R.J. Clarke/Wits University
Cu ajutorul micro-CT-urilor, cercetătorii au văzut urmele locului în care a fost amplasat iniţial creierul, inclusiv urme ale venelor şi arterelor. Specialiştii au descoperit că cimpanzeii şi oamenii din prezent au un strămoş comun, ce a existat cu mult timp înaintea lui Picioruş, Beaudet afirmă că creierul fosilei pare să fie asemănător cu cel al oamenilor, dar şi al maimuţelor.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Nu doar mărimea creierului a avut un rol esenţial în dezvoltarea inteligenţei la oameni