Cum şi-a mutat Anglia tot aurul în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Este considerat unul dintre cele mai mari transferuri de valori dintr-o ţară în altă, din istorie
Văzând acest pericol, prim-ministrul Winston Churchill a decis să transporte aurul şi bogăţiile ţării în altă zonă. Astfel a început Operaţiunea Fish, unul dintre cele mai mari transferuri de bogăţii dintr-o ţară în alta. Conform Vintage News, la cererea prim-ministrului, Banca din Anglia a accelerat procesul ce începuse chiar din momentul Înţelegerii de la Munchen din 1938.
Din acel moment, Marea Britanie a început să îşi crească rezervele de aur din Canada prin administrarea unei bănci mici din Ottawa. Operaţiunea Fish a culminat cu mutarea întregii rezerve de aur din Marea Britanie în Canada. Ultimul scop al operaţiunii era ca, în cazul în care ţara pica în mâinile germanilor, Winston Churchill ar fi putut conduce Comunitatea Naţiunilor (Commonwealth) din Canada. Aurul şi alte bunuri mutate aveau să finanţeze războiul. Toată muniţia, armele şi vehiculele utilizate erau cumpărate din Canada şi SUA pentru a lupta împotriva Germaniei.
Bunurile aveau să fie mutate cu ajutorul unei nave prin apele pline de submarine militare germane. În mai 1940, 100 de nave au fost scufundate în apele nordului Atlanticului de către forţele germane. Un singur submarin german a fost, însă, pierdut în bătălii. În cadrul Operaţiunii Fish, opt nave au navigat din Marea Britanie în Halifax, de unde aurul era transportat, la sol, către Otawwa. Prima navă ce a realizat această cursă a fost HMS Emerald.
Nava a plecat pe 24 iunie 1940 şi era o ţintă uşoară pentru submarinele germanilor. Bătălia din Atlantic era în desfăşurare, dar nava a reuşit să treacă. Aceasta a ajuns la Halifax pe 1 iulie şi a fost întâmpinată de oficialii din cadrul Canadian National Express şi ai băncii britanice din Canada. Toate cutiile luate din această navă erau etichetate cu denumirea „peşte”. Trenul a fost escortat de aproape 300 de gărzi până în Montreal. De aici bunurile şi-au continuat drumul către Ottawa. Aceasta a fost primul transfer dus până la capăt.
Apoi şi restul navelor au început călătoria, toate ajungând la destinaţie. Operaţiunea Fsh a fost un succes, iar în decursul ei au fost transferate 1500 tone de aur către Banca din Canada. Întregul transfer a rămas un secret până după încheierea celui de al Doilea Război Mondial.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial
„Românii în Marele Război. Anul 1917”, o strălucită revanşă a armatei române