Descoperirea epavei a început ca o misiune strict secretă de păcălire a Uniunii Sovietice. Conform Fox News, ei încercau să-i facă pe sovietici să creadă că armata americană vâna vase de croazieră scufundate în timp ce căutau şi două submarine nucleare dispărute.
Robert Balland, fost ofiţer al serviciului de informaţii navale american şi oceanograf, îşi dorea să caute Titanicul în 1982. Ballard se afla în cadrul unui proces de dezvoltare a propriului vehicul subacvatic controlat de la distanţă, însă proiectul era lipsit de fonduri. Aşadar, acesta l-a întrebat pe directorul operaţiunilor navale Ronald Thunman despre o posibilă misiune în acest sens. „Toată viaţa mi-am dorit să descopăr Titanicul”, a declarat peste ani Thunman.
„Am fost surprins de acest lucru”, a declarat la rândul său Balland.
Astfel Thunman a fost de acord să finanţeze expediţia către Titanic, cu o singură condiţie, ca Ballard să utilizeze fondurile pentru a localiza două submarine nucleare ce au dispărut în Atlantic în 1960. „A fost o misiune strict secretă”, aminteşte Ballard. Submarinul USS Thresher s-a scufundat în aprilie 1963 în timpul testelor de adâncime, când submarinul se afla la 300 de kilometri de ţărmul din Boston. Cei 129 de membrii ai echipajului au murit.
Cinci ani mai târziu, 99 de membri ai echipajului mureau la bordul submarinului USS Scorpion. „Aşadar am făcut o înţelegere”, a declarat Ballard.
Ballard a mai vorbit şi despre momentul în care a găsit epava navei. „Am realizat că dansam pe mormântul cuiva, am fost ruşinaţi. Atunci am devenit sobri, calmi şi plini de respect şi am promis că nu vom lua niciodată nimic de pe navă”.
Titanicul s-a scufundat în nordul Oceanului Atlantic după ce s-a ciocnit cu un aisberg pe 15 aprilie 1912. Dintre cei 2200 de pasageri de la bord, 1500 au murit, inclusiv John Jacob Astor, ce era unul dintre cei mai bogaţi americani din acel moment.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Titanic, dincolo de mit. 10 lucruri neştiute despre cea mai cunoscută tragedie maritimă din istorie
Misiune secretă de salvare a ”comorii” de pe Titanic, în valoare de peste 180 de milioane de euro