Muzeul din Marea Britanie a prezentat, recent, 1.267 de descoperiri realizate în Anglia, Ţara Galilor şi nordul Irlandei. Conform The Guardian, printre artefacte sunt incluse obiecte din metal preistorice cât şi un ceas de buzunar din secolul XVII. Cea mai importantă descoperire este cea a statuetei zieţei cu ochii din argint.
Statuia a fost descoperită în apropierea unui sat din Oxfordshire, în urmă cu mai bine de 10 ani, dar până acum s-a crezut că este vorba despre o copie modernă a artefactului.
Proprietarul terenului a amplasat statuia într-o cutie de margarină şi cel mai probabil a uitat de existenţa sa. Anul acesta, Len Jackman, un şofer de camion pensionat, i-a cerut fermierului permisiunea de a căuta comori pe terenul său.
Statuia din aliaje de cupru şi plumb o înfăţişează pe Minerva, zeiţa romană a înţelepciunii, şi datează din primul sau al doilea secol, fiind cel mai probabil ataşată pe un altar. Capul său a fost detaşat de corp, dar găsirea doar a capului este remarcabilă, spun arheologii.
„Este un obiect atât de uimitor şi ar putea fi un artefact minunat pentru colecţia unui muzeu”, a declarat Michael Lewis. Printre celelalte obiecte prezentate de muzeu se numără un pandantiv din aur ce are o vechime de 3.500 de ani.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: