Structura a fost implicată în haos şi intrigă politică, dar cel mai impresionant aspect al acestui vestigiu al lumii medievale este că reprezintă atât pacea, cât şi conflictul, scrie The Vintage News.
Situându-se în vârful dealului Himeyana, din castelul construit în anul 1346 se poate vedea oraşul Himeji din prefectura Hyogo, din Insula Honshu.
Alte nume pentru fortăreaţă sunt Shirasagijo sau Castelul Egretei Albe, datorită exteriorului său alb şi a arhitecturii care duce cu gândul la aripi. Comparaţia cu păsările a dus şi la alt nume: Hakurojo sau Stârcul Alb.
Structura de susţinere a castelului este relativ simplă, fiind realizată din lemn.
Stâlpii principali pot fi descrişi ca o pereche de beţe gigantice, de o înălţime de circa 26 de metri, cu diametru de aproape un metru la bază. Unul este realizat din brad, iar altul din chiparos. Dar castelul rămâne în picioare datorită acestei structuri, alături de arhitectura inteligentă şi a muncii de întreţinere de-a lungul secolelor. Cum este uşor de intuit (în contextul unei ţări ca Japonia), castelul face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Chiar şi în aceste condiţii, faptul că încă este în picioare constituie un miracol. Castelul a supravieţuit bombardamentului oraşului Himeji din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, localitate văzută ca o locaţie strategică de către Aliaţi. A rezistat şi în faţa unui cutremur masiv din 1995.
Construcţia a început în anul 1333, fiind intenţia lui Akamatsu Sadanori, fiul lui Akamatsu Norimura, samurai şi guvernator al Provinciei Harima. Himeji se găseşte chiar în mijlocul acestei regiuni.
În secolele ce au urmat, locul a trecut prin unele schimbări, nu doar în oameni (desigur), ci şi în structură. La început a fost numit Castelul Himeyama, fiind schimbat în Castelul Himeji în timpul domniei lui Kuroda Shigetaka din mijlocul secolului al XVI-lea.
A remodelat structura, ceea ce a reprezentat doar vârful aisberbului când vine vorba de îmbunătăţiri. A fost ridicat un fort, apoi a fost demolat. La începutul secolului al XVII-lea, zona s-a dezvoltat în ceea ce văd turiştii în ziua de astăzi.
Ideea dezvoltării a fost a lui Ikeda Terumasa, care a adăugat, printre altele, trei şanţuri pentru fortificaţie. Tatăl său vitreg, Tokugawa Ieyasu, a fost deţinătorul anterior şi un cunoscut om politic şi războinic. A văzut Castelul Himeji ca pe un simbol formidabil care mai degrabă ar descuraja actele de violenţă. Ieyasu a fost considerat ca o forţă unificatoare în cultura japoneză.
Credit: Wikipedia
Ceea ce este în concordanţă cu societate japoneză, întrucât samuraii nu erau doar războinici, ci şi politicieni, lideri su simţ estetic şi oameni de cultură.
Ieyasu i-a oferit castelul lui Ikeda Terumasa ca mulţumire pentru ajutorul său în Bătălia de la Sekigahara. Structura a acoperit o suprafaţă mai mare de peste 80 de clădiri, proiectată în aşa manieră încât să inducă inamicul în eroare.
Astfel, şi astăzi, vizitatorii castelului se pot rătăci în complex.
„Micul oraş” este ingenios, având drumuri în spiarlă, „unghiuri moarte”, porţi capcană care se pot acoperi cu pietre în câteva secunde. Altă trăsătură neobişnuită era politica de a turna apă fierbinte peste inamici şi nu ulei. Măsura a fost pentru a nu murdări şi strica tencuiala.
În ciuda frumuseţii şi a poveştilor fascinante din istoria acestuia, Castelul Himeji nu este o atracţie turistică tipică. Conform unui articol mai vechi din The Telegraph, „spiritul ninja al ascunderii şi secretului este evocat în însuşi designul castelului”; şi chiar o echipă de ninja a trăit în complex.
În ciuda acestor detalii, cea mai faimoasă bătălie de la Himeji a fost una fictivă. În filmul cu James Bond din 1967, ”You Only Live Twice”, castelul a fost folosit ca aşezare pentru secvenţele de antrenament ninja ale lui Sean Connery.
Ca orice clădire veche, Castelul Himeji are fantome, fiind sursă de inspiraţie pentru unul dintre cele mai înspăimântătoare filme recente, anume „Inelul” (The Ring), printr-o poveste a unui samurai şi războnarea sa brutală pe obiectul afecţiunii sale.
Tessan Aoyama era un războinic îndrăgostit de servitoarea Okiku. Când aceasta l-a respins, samuraiul a elaborat un plan de a o viola.
Una dintre sarcinile principale ale servitoarei era să aibă grijă de cele 10 farfurii de aur ale lui Aoyama, iar într-o zi, samuraiul a decis să ascundă unul dintre ele. I-a spus lui Okiku că dacă nu vrea să se culce cu el, ar da vina pe ea pentru furtul farfuriei, ceea ce ar duce la execuţia femeii.
Aceasta a refuzat, iar de furie, samuraiul a omorât-o, aruncând-o într-o fântână. Aceasta poate fi găsită în afara clădirii castelului şi este cunoscută drept Fântâna lui Okiku. Se spunea că fantoma ei iese din fântână în toate cele patru membre pentru a-l bântui pe Aoyama, care şi-a pierdut minţile.
Cu toate acestea, Castelul Himeji a rezistat testelor timpului şi evenimentelor, rămânând un sit popular pentru cei pasionaţi de cultura japoneză şi pentru „vânătorii de fantome”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Locuinţele părăsite din Japonia sunt oferite gratuit celor interesaţi
Al doilea cel mai frumos castel din lume se află în România. FOTO