Colecţia de manuscrise de la Marea Moartă din Israel poate fi îmbogăţită datorită descoperirii unor noi peşteri

08 12. 2018, 18:30

Peşterile, numite 53b şi 53c, sunt apropiate de locul unde au fost găsite artefactele. Totuşi, până acum, arheologii care excavează siturile nu au găsit manuscrise, scrie Fox News.

Într-o lucrare prezentată la simpozionul anual al American Schools of Oriental Research din Denver, de luna trecută, arheologii Randall Price de la Liberty University şi Oren Gutfeld de la Hebrew University of Jerusalem au explicat că peştera 53b şi-a arătat unele dintre secrete. Anul acesta, în peşteră au fost găsite un vas de gătit din bronz şi o lampă de ulei.

Arheologii notează că peşterile au scăpat tâlharilor din ultimele decenii. „Semnificaţia descoperirii are în vedere şi dovezi noi ale faptului că peşterile de la sud de Qumran au rămas intacte, în ciuda încercărilor beduinilor de a le jefui”, au precizat cercetătorii în lucrare.

Primele manuscrise de la Marea Moartă au fost descoperite în 1946. De atunci au mai fost descoperite şi altele, până în 1956. În total, au fost recuperate circa 1.000 de texte antice în 11 peşteri. Fragmentele delicate de pergament şi papirus au fost păstrate timp de 2.000 de ani mulţumită condiţiilor uscate şi întunecate ale peşterilor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Colecţia de manuscrise de la Marea Moartă poate fi îmbogăţită odată cu o nouă descoperire

Misterul Manuscriselor de la Marea Moartă – în sfârşit, descifrat?

Descoperire impresionantă lângă Marea Moartă. Au stat ascunse aproape 2.500 de ani

Secretele pergamentelor din Marea Moartă ies la suprafaţă