Cutezanţa oamenilor din Epoca de Piatră a dus la cucerirea Platoului Tibetan, aflat la 4.600 de metri altitudine, mult mai devreme decât s-a crezut anterior
Până acum, dovezile colonizării de către om a regiunii nu erau datate la o vârstă mai mare de 8.000 de ani, iar unii cercetători au presupus că primii locuitori s-au stabilit acum maxim 13.000 de ani, scrie Science News.
Cercetătoarea Xiaoling Zhang de la Academia Chineză de Ştiinţe şi colegii săi au excavat un sit mult mai vechi, numit Nwya Devu. Astfel, au găsit în total 3.683 de artefacte de piatră, conform relatării din noul număr al revistei Science, apărut pe 30 noiembrie.
Bazându-se pe estimările vârstei stratului de sol în care au fost găsite, savanţii au determinat că oamenii au locuit în regiune acum 30.000 – 40.000 de ani şi apoi din nou, într-o a doua perioadă de acum 18.000 – 25.000 de ani, iar apoi într-o a treia perioadă acum 4.000 – 13.000 de ani.
Credit: Xing Gao/Science News
Grupul de cercetători suspectează că oamenii au folosit situl ca atelier atunci când au realizat o varietate de unelte din piatră.
Condiţiile de mediu din Platoul Tibetan în timpul Epocii Pietrei târzii au permis vizite sezoniere ale oamenilor care puteau vâna gazele şi iaci.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Bijuteriile din Epoca de Piatră, vechi de peste 100.000 de ani, fascinează şi astăzi
Cum îşi făceau oamenii preistorici uneltele?
Un joc din Epoca Bronzului, precursorul tablelor, a fost găsit cioplit într-o piatră în Azerbaidjan