O unitate de măsură a greutăţii, veche de 3.000 de ani, descoperită lângă Zidul Plângerii
This browser does not support the video element.
Piatra ar fi fost utilizată, în acea perioadă, pentru măsurarea valorii donaţiilor. Conform Mail Online, spre deosebire de alte obiecte de acest tip descoperite în trecut, inscripţia de pe noua beka a fost gravată „în oglindă”, de la stânga la dreapta, fapt ce sugerează că persoana ce a fabricat-o era specializată în conceperea sigiliilor.
Piatra a fost descoperită de către o echipă ce analiza solul din apropierea fundaţiei Zidului Plângerii. „Pietrele beka din perioada Primului Templu sunt rare, însă greutatea este cu atât mai rară deoarece conţine o inscripţie în oglindă”, a declarat arheologul Eli Shukron.
Specialistul susţine că aceasta este amprenta unui fabricant de sigilii „deoarece sigiliile erau mereu scrise în oglindă, odată ştampilate, textele puteau fi înţelese”. Conform lui Shukron, persoana ce a realizat beka a utilizat acest tip de inscripţionare din greşeală.
Primul Templu a fost construit cu sute de ani înainte de apariţia monedelor în regiune, iar evreii din acea perioadă plăteau o „taxă a templului” în argint. Pentru a calcula aceste donaţii, argintul era amplasat pe un taler şi în opoziţie era amplasată o beka.
Greutatea beka era unitatea de măsurare a jumătate de sicli, ce era plătită de persoanele de peste 20 de ani.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Top 10 mistere ale Bibliei. De la Sfântul Graal la Codurile Biblice