Data exactă a scufundării navei nu a putut fi determinată, dar tipul navei indică faptul că a fost construită în primul sfert al secolului XIX. Marea Baltică a păstrat băutura bine şi din acest motiv a existat mult entuziasm în Aaland cu privire la posibilitatea ca cea mai veche şampanie de băut să se găsească la ei, scrie The History Blog.
De fapt, entuziasmul a fost atât de mare încât două sticle de şampanie au fost desfăcute chiar la conferinţa de presă, la câteva luni după descoperire. Băutura era foarte dulce (în acea perioadă, şampania avea 100 de grame de zahăr în loc de 9 cât are astăzi), dar a putut fi băută, fără efecte secundare de luat în seamă.
Cei de pe insulă se pregăteau să scoată la licitaţie sticle de şampanie de pe epavă, conţinutul lor fiind amestecat cu băuturi moderne pentru a fi mai uşor de digerat pentru publicul modern.
Demersul a fost oprit, întrucât marca franceză Veuve-Clicquot care pregătea şi îmbutelia 3-4 dintre cele 168 de sticle, a analizat şampania şi a considerat-o de nebăut. De aceea, „acum, păstrăm sticlele de şampanie ca piese de muzeu, nu ca pe ceva consumabil”, a precizat Tony Asumaa, ministrul culturii din Aaland.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: