Istoricii încearcă de o lungă perioadă de timp să afle motivul amplasării faimoaselor statui de pe Insula Paştelui pe ţărm. Însă o echipă de arheologi susţine că deţine răspunsul acestui mister.
Cercetători din cadrul universităţilor Binghamton şi din New York susţin că au descoperit motivul pentru care cele 900 de statui sunt amplasate de-a lungul coastei. Conform FoxNews, se pare că din cauza cantităţii reduse de apă potabilă de pe insulă, locuitorii se bazau în mare parte pe sursa de apă din subteran.
„Acum că ştim locaţia apei potabile, locul în care au fost amplasate statuile are sens. Acestea sunt poziţionate în proximitatea apei potabile”, afirmă profesorul de antropologie Carl Lipo din cadrul Universităţii din Binghamton. Lipo afirmă că solul vulcanic poros de pe Insula Paştelui absoarbe rapid apa de ploaie, fapt ce nu permite formarea râurilor „Apa de ploaie pătrunde în subteran şi ajunge în zona ţărmului unde rocile nu permit eliberarea ei în mare”, a declarat Lipo.
Pe insula Rapa Nui există două lacuri la care se ajunge cu dificultate, conform cercetătorilor. În cadrul următoarei etape a studiului, specialiştii vor analiza legătura dintre zona de colactare a apei potabile şi semnificaţia construirii statuilor.
Insula Paştelui are 6.000 de locuitori şi peste 100.000 de vizitatori anual ce duc economia la un cumul de 70 de milioane de dolari anual. Cele 887 de statui au înălţimea medie de aproximativ patru metri. Majoritatea dintre acestea fiind amplasate pe ţărm. În prezent, autorităţile încearcă să ridice un zid de apărare cu ajutorul unei finanţări din partea guvernului japonez. O altă modalitate de salvare a statuilor ar fi prin mutarea acestora în muzee.
Denumirea de Insula Paştelui provine de la amiralul olandez Jacob Roggeveen care a zărit-o în duminica de Paşte a anului 1722. Însă localnicii îi spuneau Rapa Nui – marea Rapa – în comparaţie cu insula Rapa, ce se întindea pe o suprafaţă mai mică. Legenda spune că atunci când primii oameni au ajuns pe insulă, regele acestora i-a dat numele Te-Pito-o-te-Henua, adică „buricul Pământului”.
Dimensiunile
statuilor Moai sunt cu adevărat impresionante, ele variază între 3 si 12 metri înălţime şi cântăresc de la 3 până la 14 tone, întâlnindu-se şi cazuri când acestea ating greutăţi de peste 80 de tone. O singură statuie din insulă depăşeşte 270 de tone în greutate.
Vă recomandăm să citiţi următoarele articole: