Un artefact rar, cu Fecioara Maria pe tron, a fost găsit după mai bine de 800 de ani

27 09. 2018, 00:05

Cutia era plină de sigilii, dar toate erau replici. La început, cea din secolul XII, a fost considerată una dintre ele – o reproducere din era victoriană, dar în urma examinărilor experţilor s-a constatat că este o matrice originală folosită pentru a crea sigiliile de ceară puse pe documente oficiale, scrie The History Blog.

Sigiliul o ilustrează pe Fecioara Maria, încoronată şi pe tron, care îl ţine în braţe pe Hristos, Maria fiind hramul Catedralei Lincoln. Matricea a fost realizată în primii ani ai existenţei catedralei. Prima biserică de lemn a fost construită în 1092. A fost reconstruită în al doilea sfert al secolului al XII-lea, iar apoi din nou, după un cutremur masiv, în 1185.

„Matricele de sigilii oficiale precum acesta sunt extrem de rare, în special în argint şi din această perioadă. Sigiliul Lincoln este o frumuseţe. Este o capodoperă a micro-sculpturii realizată de un maestru. Mai mult, spatele îl are înfăţişat pe Hristos pe tron înconjurat de gravuri”, a precizat Lloyd de Beer de la British Museum.

Existenţa sa era cunoscută, având o reputaţie globală ca o piesă rară, dar până acum nimeni din istoria recentă nu a văzut sau a pus mâna pe obiectul real.

Două alte matrice originale din Evul Mediu au fost descoperite în cutia cu replici, una de secol XIII, iar alta de secol XIV. Toate cele trei artefacte au fost expuse pe 15 septembrie în tezaurul Catedralei Lincoln.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un artefact extrem de rar asociat unui cult misterios a fost descoperit într-un sit arheologic al unui fort roman

180 de artefacte valoroase au stat ascunse într-o statuie timp de 700 de ani

O bucată de piatră de numai 3,6 centimetri lungime ar putea rescrie istoria străveche a Greciei

FOTO. Unde poate ajunge lipsa de educaţie a unor vizitatori de muzeu: o piesă unică, de o valoare inestimabilă, a fost avariată în încercarea de a face o poză