În laboratorul său din Colorado, a efectuat experimente cu transmisiune electrică wireless, în care încerca să trimită electricitate prin sol. Apoi având un anume grad de succes, a dorit să realizeze experimente la scară mai mare, relateză Atlas Obscura.
Aşadar, turnul creat de Tesla avea o înălţime de 57 de metri, iar baza era realizată din lemn, având în vârf o structură de formă sferică, cu 20,7 metri în diametru. În subsol se afla o „rădăcină” din fier. Nikola Tesla credea că un astfel de sistem va elimina nevoia de fire pentru furnizarea energiei.
Tesla a reuşit să-şi asigure finanţare semnificativă de 150.000 de dolari de la J.P. Morgan.
Construcţia a început în 1901 în Long Island şi va fi cunoscută drept Turnul Wardenclyffe. Tesla şi-a imaginat că va fi începutul unei reţele de turnuri, 30 cel puţin, în toată lumea. Credea şi că aceste turnuri i-ar permite să trimită electricitate prin atmosferă, pe care oricine cu echipamentul corect ar putea să o folosească. Altfel spus, curentul electric ar fi omniprezent.
Desigur, această idee nu a funcţionat: teoriile ştiinţifice de la baza proiectului lui Tesla nu puteau fi adevărate. Electricitatea ar putea fi trimisă prin aer, dar energia necesară pentru a trimite o cantitate substanţială ar face ca acesta să fie un sistem inaplicabil. Dar pentru a încerca la o scară şi mai mare (mai multe turnuri), Tesla avea nevoie de mai multă finanţare, pe care Morgan nu a dorit să o ofere.
După terminarea finanţării, Tesla, având probleme financiare, a renunţat la proprietate. În 1917, noul proprietar, încercând să scoată ceva din turn, a vândut turnul la fier vechi.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Zece idei care demonstrează că Nikola Tesla este unul dintre cei ciudaţi savanţi ai istoriei