Degetul mare: ultima parte a piciorulul uman ce a evoluat
Evoluţia degetului mare de la picior le-a oferit capacitatea de mare şi de a alerga mult mai eficient cu un consum de energie mai scăzut.
Conform BBC, cercetătorii au realizat scanări 3D ale încheieturilor osului degetului mare de la fosilele umane cât şi de la alte primate, precum maimuţele sau gorilele. Rezultatele au fost comparate cu cele ale omului din prezent. Specialişti au amplasat aceste informaţii pe arborele evoluţiei ce dezvăluie momentul în care a evoluat picioarul uman. Principala descoperire sugerează că degetul mare sau „hallux-ul”, în termeni anatomici a evoluat relativ târziu în comparaţie cu restul oaselor analizate.
„Capacitatea noastră de a fi bipezi a fost crucială pentru evoluţia oamenilor. Pentru a funcţiona, iniţial oasele picioarelor au evoluat pentru a se acomoda biomecanismului unic necesat mersului biped. Degetul mare este important pentru mers, însă a evoluat mult mai târziu decât restul piciorului”, a declarat Peter Fernandez din cadrul Universităţii Marquette.
Vă recomandăm să citiţi şi urmăoarele articole: