Studiul s-a axat pe aşezarea neolitică Çatalhöyük din sudul Anatoliei, Turcia, ce a existat în perioada 7.500 î.Hr. până în 5.700 î.Hr. Conform Phys, în urmă cu 8.200 de ani în zonă a avut loc un fenomen climatic foarte bine documentat ce a dus la o scădere bruscă a temperaturilor la nivel global.
Fenomenul climatic s-a produs după eliminarea unei cantităţi uriaşe de apă dintr-un gheţar topit. Prin intermediul examinării oaselor excavate în cadrul sit-ului, cercetătorii au descoperit că fermierii din acea perioadă au decis să îşi îndrepte atenţia către oi şi capre ce sunt mult mai rezistente la secetă. Urmele de tăieturi de pe oasele animalelor sugerează că acestea au fost măcelărite. Detaliile arată că în acea perioadă se muncea şi se exploatau toate resursele existente.
Specialiştii au examinat şi grăsimile animalelor ce au supravieţuit în oalele de gătit. În urma analizării lor au fost descoperite în premieră urme ale fenomenelor climatice în compoziţia izotopilor lor. Izotopii sugerau o modificare a nivelului de hidrogen în perioada cu acelaşi fenomen climatic.
„De obicei, modificările nivelului precipitaţiilor este obţinut din sedimentele de pe lacuri sau oceane. Este pentru prima dată când astfel de informaţii sunt desoperite în oalele de gătit”, a declarat dr. Melanie Roffet-Saique, principalul cercetător al studiului.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: