Deşi complexul a fost distrus de Atena ca răzbunare pentru susţinerea de către Paros a lui Xerxes în timpul celei de a doua invazii a Greciei, excavările au găsit dovezi arheologice care indică o reconstruire în perioada elenistică târzie (secolul al II-lea î.e.n.), scrie The History Blog.
Arheologii cred acum că templul din Despotiko era cel mai mare din Insulele Ciclade, eclipsând în dimensiune chiar şi mai faimosul sanctuar al lui Apollo de pe Insula Delos, locul de naştere mitic al lui Apollo şi Artemis.
Excavarea s-a concentrat pe zona la sud de templu şi apropiată de acesta, studiind două clădiri catalogate cu literele Z şi P.
Una dintre cele trei structuri descoperite este o clădire de două etaje cu o suprafaţă de 8 X 3,2 m. A fost construită în secolul al VI-lea î.e.n. şi încă mai conţine o oală de gătit în locaţia originală. De asemenea, arheologii au mai găsit şi podele originale şi intrări sigilate.
Altă structură, denumită T, are o suprafaţă de 8 X 7,5 metri, conţinând două camere, fiecare cu propria intrare şi cu propria grădină.
Ultima structură, clădirea Y, este de 7,6 X 6,1 metri. Designul ei aminteşte de un naos de biserică cu o intrare în partea de sud şi pereţi groşi de aproape un metru.
În afară de acestea, arheologii au mai descoperit diverse artefacte, dintre care aproape toate au fost datate în secolul al VI-lea î.e.n., în mare parte fiind vorba despre fragmente de vase din lut şi obiecte metalice, precum ace sau cârlige.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Descoperire importantă în România: un sit arheologic de acum 5.200 de ani
Un arheolog amator a descoperit un inel din aur vechi de 1.800 de ani ce ar fi aparţinut romanilor