Rămăşiţele unei femei ce avea 25-30 de ani au fost excavate de către cercetătorii universităţilor din Polonia şi Ucraina în urmă cu câţiva ani, scrie Science Alert.
„În timp ce fotografiam mormântul, atenţia ne-a fost captată de modelul regulat ce seamănă cu nişte linii paralele pe ambele coate ale femeii. Iniţial, am crezut că urmele au fost făcute de colţii unui animal”, a declarat arheologul Danuta Zurkiewicz din cadrul Institutului de Arheologie Adam Mickiewicz din Polonia.
În prezent, oasele sunt analizate chimic, iar specialiştii presupun că urmele au fost realizate de o altă persoană cu ajutorul unei substanţe negre, precum smoala. Mult mai interesant este faptul că „ritualul” a avut loc după descompunerea cadavrului, mormântul fiind redeschis, oasele decorate şi apoi amplasate anatomic pentru reînhumare.
„Este surprinzător că procesul decorării a fost realizat după moarte şi descompunere”, a declarat Zurkiewicz, Din aceeaşi perioadă nu au fost descoperite, în regiuni ale Europei, şi alte rămăşiţe tratate în acest fel. Grupul de oameni din care făcea parte femeia erau nomazi oieri ce nu aveau o aşezare permanentă. Probabil femeia a avut un rol important în acest grup, susţin specialiştii.
Nomazii nu au lăsat în urmă construcţii, ci doar morminte cunoscute cu denumirea de kurgane.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: