Descoperire de excepţie în Egipt într-un complex funerar. ”Poate fi numită o senzaţie”
This browser does not support the video element.
Complexul conţine mai multe gropi săpate la o adâncime chiar şi de 30 de metri. Unele descoperiri datează de acum circa 2.500 de ani, inclusiv masca de argint, care datează din 664 – 404 î.e.n., potrivit Live Science.
„Descoperirea măştii poate fi numită o senzaţie”, a apreciat Ramadan Badry Hussein, şeful echipei de arheologi de la Universitatea Tübingen din Germania. „Foarte puţine măşti de metal preţios au fost conservate până astăzi, pentru că mormintele ale celor mai vechi nobili egipteni au fost jefuite”, a adăugat arheologul.
Masca a fost găsită pe faţa unei mumii ascunse într-un cosciug din lemn extrem de avariat, care ilustrează imaginea zeiţei Mut. Din inscripţiile încă lizibile de pe suprafaţa cosciugului, cercetătorii pot spune că bărbatul era un preot al zeiţei.
De asemenea, arheologii au mai găsit vestigiile a ceea ce pare a fi un atelier de mumificare. Conţine ”Poate fi numită o senzaţie” boluri şi vase pentru măsurat care au inscripţionate pe ele nume de uleiuri şi alte substanţe folosite pentru mumificare. În interiorul atelierului, au mai descoperit şi două bazine mari care au fost folosite cel mai probabil pentru a usca mumiile şi pentru a pregăti bandajele care urmau să fie folosite pentru a înveli corpurile.
Atelierul se află în rămăşiţele unei clădiri construite din calcar şi cărămizi din lut. Aceasta se găseşte deasupra unei gropi imense care duce la mai multe camere funerare care au mumii, sarcofage, vase din alabastru pentru a ţine organele decedatului şi figurine shabti, despre care egiptenii credeau că sunt servitori pentru defunct în viaţa-de-apoi.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Misterul ”Mumiei care ţipă” a fost rezolvat după 132 de ani
Arheologii au descoperit 40 de mumii şi un colier inscripţionat cu ”un an nou fericit” în Egipt
Mumie veche de 3.000 de ani descoperită într-un mormânt din Egipt