Decăderea unei civilizaţii şi ascensiunea alteia: distrugerea Cartaginei a dus la dominaţia Romei

15 07. 2018, 09:08

Original cunoscut cu numele de Kart-hadasht (în traducere „oraş nou”), apoi cu numele grecesc Karchedon, care a devenit Carthago sub influenţă romană, Cartagina a dat lumii unele inovaţii, printre care invenţia sticlei şi a unei metode de navigaţie pe mare cu ajutorul stelelor, scrie War History Online.

Civilizaţia cartagineză a avut o viaţă de circa 700 de ani până la sfârşitul abrupt din 146 î.e.n. În tot acest timp, Cartagina a devenit un oraş magnific, iar portul său este considerat una dintre cele mai mari realizări inginereşti.

Spre deosebire de cucerirea romană a grecilor, despre care Horaţius a spus că „Grecia şi-a capturat cuceritorii”, influenţa cartagineză nu a supravieţuit căderii. Mai mult, Cartagina a devenit sursa răului şi a instinctelor primare, aspecte care erau inferioare civilizaţiei romane. Romanii, în istoria scrisă de ei, au făcut din Cartagina personajul negativ în lupta dintre bine (desigur, Roma) şi rău.

Conflictul este cunoscut sub numele de Războaiele Punice, o serie de trei războaie dintre cele două superputeri din Mediterană.

Probabil cea mai faimoasă armată a Cartaginei a fost condusă de Hannibal, ale cărui tactici au dus la victoria în Bătălia de la Cannae, una dintre cele mai cunoscute evenimente militare din istorie. Totuşi, Hannibal a făcut două greşeli majore.

Hannibal a început prin folosirea tacticilor militare alături de manevre diplomatice, pentru a diviza romanii de aliaţii lor italieni. Dar, în acelaşi mod în care, mult mai târziu, Napoleon a plecat de la premiza că ruşii vor căuta pace, aşa şi Hannibal nu a reuşit să întocmească un plan B în eventualitatea în care romanii nu doreau să cadă la o înţelegere. Astfel, după ce planul A nu a mers, Hannibal a dorit să scape.

Aici a venit a doua greşeală. Dorind să scape pe mare, a dat de statele greceşti care nu i-au permis trecerea. Astfel, comandantul militar s-a trezit prins în mare.

Între timp, generalul roman Scipio a decis să ducă lupta la Cartagina în acelaşi mod în care Hannibal a dorit să o ducă la Roma. Astfel, a atacat oraşul într-un asediu care a durat trei ani, până la căderea Cartaginei.

Odată ce romanii l-au capturat, l-au distrus complet, nelăsând nicio clădire intactă.

După cucerire, abundenţa bogăţiilor, deschiderea rutelor comerciale şi dominaţia Romei a dus la naşterea unei superputeri care avea să mai domine lumea cunoscută pentru alte câteva secole.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperirea care dă peste cap teoria destrămării Imperiului Roman

Zenobia: regina care a sfidat Imperiul Roman

În timp ce îşi căuta ciocanul cu un detector de metale, un bărbat a descoperit cea mai mare comoară romană de pe teritoriul britanic. Analizarea ei a scos la iveală informaţii istorice preţioase

Cuplul celebru de la Pompeii, rămas îmbrăţişat în urma erupţiei vulcanice, erau doi homosexuali