Un artefact extrem de rar asociat unui cult misterios a fost descoperit într-un sit arheologic al unui fort roman

01 07. 2018, 13:00

Mâna are dimensiuni reduse, de copil, fiind de doar 10 centimetri lungime, scrie The History Blog.

Obiectul este de o calitate superioară, atent sculptată şi, mai mult decât atât, a fost conservatăaproape perfect, cu excepţia ataşamentului care era fixat în palmă şi care, din păcate, lipseşte.

Locul în care s-a descoperit este în proximitatea unui altar dedicat zeului Jupiter Dolichenus, care se găseşte în partea nordică a zidului fortului şi care a fost descoperit în 2009. De aceea, arheologii cred că mâna are legătură cu sanctuarul, având probabil o funcţie votivă asociată cu venerarea lui Jupiter Dolichenus. Această teorie este întărită şi de faptul că şi alte mâini asemănătoare (dar de dimensiuni mai mari) au fost găsite lângă sanctuare dedicate zeului Jupiter Dolichenus.

„Nu ne-am aşteptat să găsim un artefact de cult atât de rar şi de bine conservat. Când am excavat templul lui Dolichenus din apropiere în 2009 era clar că tezaurul a fost înlăturat în timpurile romane. Totuşi, această descoperire din afara sanctuarului ne aminteşte că practicile asociate cu venerarea lui Dolichenus s-au extins în afara limitelor zidurilor din piatră ale templului”, a precizat Andrew Birley, directorul misiunii de excavare de la Vindolanda Trust.

Cultul lui Jupiter Dolichenus era unul de mistere, inaccesibil neiniţiaţilor, diferit faţă de religia publică a zeilor romani obişnuiţi, inclusiv cultul lui Jupiter.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperirea care dă peste cap teoria destrămării Imperiului Roman

Zenobia: regina care a sfidat Imperiul Roman

S-a descoperit un aspect esenţial care a dus la prăbuşirea Imperiului Roman. ”Este adevăratul vinovat în îmbolnăvirea multor romani”

Singurele mânuşi de box romane au fost descoperite în Marea Britanie