Cercetătorii de la Cornwall Archaeological Unit (CAU) au realizat descoperirea vara trecută, iar textul a fost descifrat recent, scrie Fox News.
Inscripţia latină subliniază influenţa romană în Britania la mult timp după retragerea acestora în secolele IV şi V e.n. „Supravieţuirea scrisului din această perioadă este rară şi aceasta este o descoperire foarte importantă, în special în termeni de continuitate a tradiţiei creştine scrise în regiunea Cornwall din perioada post-romană”, explică Michelle Brown de la Universitatea din Londra. „Stilul literelor şi limba folosită, dar şi simbolurile creştine, ilustrează influenţa mediterană, relevând indicii preţioase cu privire la cultura celor care trăiau în castelul Tintagel în secolul al VII-lea”.
Brown a descifrat inscripţia cu expertul Oliver Padel, un cercetător de la Universitatea din Cambridge.
„Textul sugerează un nivel ridicat de cunoaştere a limbii şi a stilurilor contemporane asociate cu primele manuscrise din Britania şi Irlanda”, a afirmat Brown. Scribul, crede cercetătoarea, exersa scrierea unei serii de cuvinte şi fraze.
Tăbliţa din piatră include atât nume romane, cât şi nume celtice, indicând o comunitate multiculturală la Tintagel.Castelul este asociat cu figura legendară a regelui Arthur. Situl l-a inspirat pe scriitorul Geoffrey de Monmouth din secolul al XII-lea pentru a-l numi locul de naştere al regelui Arthur, în cartea sa intitulată History of the Kings of Britain.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
O noua descoperire arheologică ar putea desluşi misterul domniei regelui Arthur
Sabia din stâncă: legenda din spatele celui mai renumit artefact