Timp de mii de ani, multe civilizaţii au practicat intervenţii chirurgicale prin realizarea unei găuri în craniul pacienţilor. Tech Tiimes notează că procedura este cunoscută cu denumirea de trepanaţie. Noua cercetare sugerează că medicii incaşi realizau mult mai bine trepanaţia decât cei din Războiul Civil American.
Conform analizelor, rata de supravieţuire a pacienţilor din Imperiul Incaş era de două ori mai mare decât cea a pacienţilor din timpul Războiului Civil American. În cazul incaşilor, rata de mortalitate se situa între 17-25%. Recent au fost descoperite peste 800 de cranii preistorice în Peru care conţin dovezi ale trepanaţiei. Primele zeci de cranii au fost datate ca provenind din perioada 400 î.Hr. până în 200 î.Hr. Al doilea grup provenea din perioada 1000-1400 d.Hr., iar ultimul grup din 1400-1500 d.Hr.
„De-a lungul timpului au învăţat cum să-şi perfecţioneze tehnica. Se pare că înţelegeau anatomia craniului şi evitau zonele care ar fi provocat sângerări abundente”, a declarat coautorul studiului David S. Krushner. Un aspect pe care specialiştii nu au reuşit să-l descopere se referă la anestezia pe care medicii din acele vremuri o utilizau.
Pe de altă parte, trepanaţiile realizate în timpul Războiului Civil American aveau o rată a mortalităţii de 46-56%.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: