O descoperire macabră în Bulgaria ilustrează cruzimea invaziei goţilor
Unul dintre schelete aparţinea unei femei care încă purta două brăţări din bronz. Lângă rămăşiţele celuilalt adult s-au găsit şase monede şi o figurină din bronz care o ilustra pe zeiţa Venus purtând un colier auriu, scrie The History Blog.
În scheletul copilului a fost găsit un vârf de săgeată, sugerând o moarte violentă.
Rămăşiţele nu au fost încă datate cu carbon, dar analiza stratigrafică şi artefactele recuperate din casă indică mijlocul secolului al III-lea e.n. În anul 250, provincia romană Tracia a fost invadată de forţele gotice conduse de regele Cniva. Conform istoricului Iordanes, goţii au fost înfuriaţi că plata anuală efectuată de Împăratul Filip Arabul (care a condus imperiul între 244 şi 249) nu a mai avut loc. Astfel, scopul lor nu era cel de cucerire teritorială, ci de vandalizare.
Goţii au trecut Dunărea la Novae, în provincia Moesia Inferior (parte din Bulgaria de astăzi şi Dobrogea), unde au întâlnit forţele conduse de Împăratul Decius (249-251). Romanii i-au înfrânt, dar nu decisiv. Apoi, Cniva a făcut o mişcare neaşteptată şi a trecut în sud în Tracia care abia era apărată întrucât legiunile lui Decius erau concentrate în Moesia Superior (partea vestică a Bulgariei şi o parte din Serbia) în vest şi în Moesia Inferior în est. Goţii au asediat Filipopolis şi l-au capturat. Ce nu puteau lua cu ei au ars şi orice persoană care nu putea fi răscumpărată era omorâtă.
Urmele arheologice ale asediului sunt pretutindeni în ruinele aşezării antice, dar rămăşiţele umane reprezintă o raritate.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cum a devenit Roma un mare imperiu? Cercetătorii fac o descoperire surprinzătoare
Proiectul metroului din Roma continuă să scoată la iveală lumea ascunsă a anticilor
11 descoperiri arheologice care dovedesc că trecutul încă deţine multe secrete