O nouă cercetare dezvăluie că a existat un colaps al cromozomului Y. Fenomenul a început în urmă cu 7.000 de ani şi s-a încheiat în urmă cu 5.000 de ani, informează Tech Times.
Colapsul cromozomului Y a fost provocat de doi factori. În primul rând a existat o perioadă cu războaie crâncene la care au participat bărbaţii. În al doilea rând, conflictele dintre clanurile patrilineale. Timp de o lungă perioadă de tip, bărbaţii din aceste clanuri au fost asociate cu strămoşii masculi ce deţineau cromozomul Y. Însă în urma măcelurilor ce îi aveau în prim-plan pe bărbaţi, cromozomul Y a început să fie din ce în ce mai rar. Conform unor surse, în acea perioadă ar fi fost un singur bărbat la 17 femei.
Timp de mulţi ani, specialiştii au dezbătut subiectul colapsului cromozomului într-un anumit moment din istorie. În prezent, studentul Chen Zeng din cadrul Universităţii Stanford a creat o nouă ipoteză privind fenomenul.
Acesta a lucrat împreună cu profesorul Marcus Feldman pentru a realiza modelele matematice şi simulările computerizate a diferiţilor bărbaţi din clanurile ce se luptau pentru resurse şi supravieţuire. În timpul demarării simulărilor, specialiştii au observat că cromozomul Y s-a pierdut în timp. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, au căutat şi descendenţii masculini ce au supravieţuit colapsului istoric.
„Ipoteza noastră sugerează că fenomenul s-a produs ca o consecinţă a competiţiilor dintre grupuri”, au notat specialiştii în studiu.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: