Misterul unor rămăşiţe vechi de 150 de ani a fost rezolvat. De ce întregul corp al unui copil s-a descompus, însă mâna s-a mumificat
În interiorul unei cutii de depozitare, echipa a descoperit oase extrem de mici şi o mână mumificată. Conform Mail Online, în prezent, la mai bine de 10 ani de când rămăşiţele au fost redescoperite, specialiştii susţin că au reuşit să rezolve misterul braţului mumificat. Conform artefactelor depozitate în muzeele din apropiere, bebeluşul ar fi fost îngropat în timp ce ţinea o monedă în palmă.
Rămăşiţele au fost descoperite în peste 500 de morminte dintr-un cimitir din Nyárlőrinc, Ungaria, toate provenind din secolele XII-XVI. Însă mormântul ce conţinea mâna mumificată era diferit faţă de restul. Copilul avea între 27-33 de centimetri înălţime, ceea ce indică faptul că era un copil născut prematur sau avortat. În timp ce decolorarea şi mumificarea naturală au indicat faptul că rămăşiţele au intrat în contact cu un metal, obiectul nu a fost descoperit în cutia cu oase.
Sursa: Janos Balasz et al
O analiză chimică a dezvăluit nivelul ridicat de cupru, ce era de câteva sute de ori mai mare decât media. În cadrul studiului, specialiştii au notat că o monedă din cupru ar fi fost amplasată în palma dreaptă a copilului. Însă fără descoperirea monedei, misterul rămăşiţelor a rămas pentru aproximativ 10 ani, până când un cercetător a descoperit şi alte cutii din acelaşi loc ce erau stocate într-un muzeu din apropiere.
În cutie a fost descoperită o monedă din curpru şi un mic vas în care ar fi fost îngropat copilul, susţin specialiştii. Moneda a fost datată ca provenind din perioada anilor 1858-1862, aşadar copilul ar fi fost îngropat cu mult timp după celelalte rămăşiţe ce provin din perioada medievală descoperite în regiune.
Deşi în acea perioadă creştinii nu îngropau persoanele decedate cu monede, copilul ar fi murit probabil înainte de a fi botezat, iar moneda i-ar fi fost amplasată în mână pentru a putea trece mai uşor în viaţa de apoi.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: