Au descifrat scrierile de pe 98 de tăbliţe străvechi şi au reuşit să rezolve misterul unui oraş dispărut
Cele 92 de tăbliţe din lut au fost descoperite în 2017 de către arheologii din cadrul Universităţii din Tubinger în timpul excavărilor din satul Bassetki. Conform Fox News, tăbliţele ce erau depozitate în vase ar fi fost ascunse pentru posteritate, consideră specialiştii.
Prin analizarea artefactelor, specialiştii au ajuns la concluzia că satul făcea parte din oraşul regal străvechi Mardaman. ”Acest oraş mesopotamian străvechi apare şi în sursele istorice, dar arheologii nu ştiau exact unde se află,” au declarat cercetătorii. ”A existat între anii 2200 şi 1200 î.Hr. şi a fost atât un regat, cât şi provincia unei capitale, de asemenea a fost cucerit şi distrus de mai multe ori,” au adăugat ei.
Tăbliţele de dimensiuni reduse şi deteriorate au fost descifrate de către psihologul Betina Faist din cadrul Universităţii din Heidelberg. Locul a servit într-un anumit moment istoric ca scaun administrativ al unui guvernator din Imperiul Asirian. Pe tăbliţe sunt descrise sarcinile şi activităţile guvernatorului Assur-nasir.
„La scurt timp după analize a devenit clar faptul că în urma excavărilor am descoperit palatul unui guvernator asirian,” a declrat profesorul Peter Pfalzner .”Mardaman a devenit un oraş influent şi un regat regional, în mare parte datorită poziţiei pe rutele de comerţ dintre Mesopotamia, Anatolia şi Siria,” a adăugat el.
Situl din Bassetki a fost descoperit iniţial în 2013, iar în ultimii ani pe teritoriul Irakului au fost descoperite şi alte oraşe pierdute.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: