Şi romanii poluau, iar pe timp de pace emisiile de plumb erau la cote mari

27 05. 2018, 00:00

Nucleele prelevate din Groenlanda au dezvăluit că, din punct de vedere economic, romanii s-au descurcat atât în perioade de pace, război sau molimă. Conform Tech Times, o echipă de arheologi, cercetători şi economişti din cadrul Universităţii din Oxford au demonstrat că activităţile Imperiului Roman pot fi studiate şi prin intermediul nucleelor de gheaţă. 

Nucleele de gheaţă prelevate din Groenlanda au permis specialiştilor să obţină date din anul 1235 î.Hr. până la începutul anului 1257 d. Hr. Poluarea cu plumb descoperită în gheaţă sugerează că evenimentele istorice din cadrul Imperiului Roman au modificat economia locului. 

Cercetătorii au utilizat un studiu din 1990 în care au fost realizate 18 tipuri de măsurători ce relevă detalii despre perioada 1.110 î.Hr – 800 d. Hr. Însă noul studiu a utilizat 21.000 de măsurători pentru aproximativ aceeaşi perioadă. Pentru obţinerea nucleelor de gheaţă, cercetătorii petrec aproximativ doi-trei ani. 

Însă, în cadrul studiului prezent, cercetătorii au utilizat un nucleu abandonat după ce instrumentul de extracţie s-a blocat la o adâncime de 1,98 de kilometri. Aşadar, cercetătorii au utilizat o secţiune de 426 de metri pentru studiu. În interiorul gheţii se regăsesc date cu privire la 4.000 de ninsori anuale. Cantitatea de plumb din interiorul nucleelor a fost analizată cu ajutorul unui spectometru de masă. Prosperitatea Imperiului Roman este legată de cantitatea de plumb, deoarece materialul era utilizat pentru construirea ţevilor şi a învelişului bărcilor. De asemenea, romanii îşi realizau monedele de circulaţie dintr-un plumb ce era extras din argint prin intermediul temperaturilor ridicate ce au dus la transmiterea plumbului în atmosferă. 

Rezultatele din cadrul studiului sugerează că pe timp de pace  poluarea cu plumb creştea. Cel mai redus nivel de plumb a fost înregistrat în timpul Crizei Imperiale din anii 235-284. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Urme de ţevi de plumb găsite în ţărâna de lângă Roma antică oferă indicii neştiute cu privire la istoria imperiului
 
De ce există plumb în benzină?
 
Omul care a schimbat Terra mai mult decât oricare altă fiinţă: Thomas Midgley Jr.
 
O fată de doar 11 ani a devenit ”cel mai tânăr om de ştiinţă american” după o invenţie isteaţă