Cercetătorii au dezvăluit în cadrul studiului descoperirea unui număr considerabil de tulpini ale bolii în Europa medievală, fapt ce i-a făcut pe aceştia să reconsidere originile şi vechimea apariţiei acestei boli, notează The Guardian.
”Timp de multe secole au existat multe întrebări privind originile leprei. Cea mai des întâlnită ipoteză sugera că aceasta a apărut în China,” a afirmat Helen Donoghue, coautoare a studiului, din cadrul Universităţii Colegiului din Londra. ”Cercetarea prezentă sugerează că toate tulpinile bacteriei ce provoacă lepra erau prezente şi în perioada medievală a Europei. Acest fapt sugerează că boala ar fi apărut în sud-estul Europei sau vestul Asiei,” a adăugat ea.
Lepra este una dintre cele mai vechi şi stigmatizate boli din istorie. A fost prezentă în Europa până în secolul XVI, însă mai există focare şi în pezent în mai multe ţări, majoritatea din regiunile ecuatoriale, unde peste 200.000 de cazuri sunt raportate anual.
Cercetătorii au examinat aproximativ 90 de schelete ce prezentau deformaţii caracteristice leprei ce au fost descoperite în Europa, datând din perioada anilor 400 – 1.400. Din aceste fragmente au reconstruit 10 noi genomi ai bacteriei medievale Mycobacterium leprae ce provoacă apariţia leprei. Anterior, specialiştii ştiau că doar o tulpină a bacteriei a circulat prin Europa medievală, însă diversitatea descoperită sugerează că boala ar avea o vechime de câteva sute de ani.
Analizele conţin şi cea mai veche tulpină a bolii extrasă din rămăşiţele unui schelet descoperit în Great Chesterford, Marea Britanie, ce datează între 415-545. Tulpina este aceeaşi cu cea care se găseşte în prezent la veveriţa roşcată, animalul fiind responsabil pentru apariţia leprei în Marea Britanie.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: