Domesticirea cailor a schimbat structura genetică a populaţiilor. Modificările aduse de expansiunea grupurilor asiatice, din România până în Mongolia

13 05. 2018, 08:37

În cadrul a trei studii, specialiştii au secvenţiat sute de rămăşiţe ale oamenilor ce au trăit în perioada 2.500 î.Hr. – 1.500. AFP notează că analizele demonstrează modul în care populaţia de la stepă s-a modificat de la a fi ”în principal cu o moştenire genetică eurasiatică la una est-asiatică,” a afirmat Eske Willersley, din cadrul Universităţii din Copenhaga, autor a două dintre cele trei studii. 

Analizele au demonstrat o trecere lentă, dar sigură, de la structura genetică a persoanelor ce populau stepa Eurasiatică, o expansiune masivă ce se întindea din Ungaria şi România, către Mongolia şi sud-estul Chinei. 

Limba grupurilor indo-europene a dus la formarea limbilor din zilele noastre precum: engleza, franceza, germana, rusa, hindi şi persana, în timp ce turca este parte a limbile turcice ale grupurilor din estul Asiei, inclusiv Mongolia

În perioada 800-200 î.Hr., stepa din Eurasia a fost dominată de sciţi, un grup de luptători ce vorbeau iraniana, susţin specialiştii. Sciţii au fost ”absorbiţi şi înlocuiţi” de hunii ce începeau să se extindă de la graniţele vestice ale Mongoliei. 

Însă atunci când imperiul hun s-a prăbuşit în urmă cu aproximativ 1.500 de ani, alte grupuri au început să se extindă către vest, cei mai numeroşi fiind mongolii. ”Putem spune că o majoritate a structurii genetice deţinută de persoanele din prezent pe o rază de 8.000 de kilometri, ce se întinde de-a lungul Europei şi Asiei, s-a format în ultimii 1.000 de ani,” a declarat Willterslev. 

De asemenea, cercetătorii au descoperit că ciuma lui Justinian, ce a ucis milioane de persoane de pe continentul european în urmă cu 541-542 de ani, a fost adusă de către cuceritorii asiatici. De asemenea, tot ei ar fi adus şi hepatita C ce ucide anual milioane de persoane. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De unde provine cuvântul ”kamikaze”?

Istoria violentă şi puţin ştiută a mamelucilor, dinastia de războinici-sclavi care s-a extins pe mii de kilometri şi pe două continente
 
Sclavia sexuală şi alte secrete întunecate ale Imperiului Mongol
 
Oamenii de ştiinţă au descoperit motivul care i-a împiedicat pe mongoli să cucerească Europa