Ziua Europei, sărbătorită cu mare fast în Bucureşti şi în ţară. FOTO, VIDEO
This browser does not support the video element.
Zeci de elevi de liceu din Galaţi au gătit preparate tradiţionale din ţările componente ale Uniunii Europene în cadrul unui concurs intitulat „Spring Day”.
Concursul inedit de gătit s-a desfăşurat într-un corp al Facultăţii de Inginerie din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, la el participând 120 de elevi din 12 licee. În spiritul multiculturalităţii, fiecare liceu participant la acest eveniment a tras la sorţi o ţară din Uniunea Europeană pe care a reprezentat-o promovând cultura şi obiceiurile statului respectiv, prin prezentarea reperelor istorice, geografice şi culinare, relatează Mediafax.
”Este un eveniment tradiţional, ajuns la a opta ediţie. Elevii de la liceele din Galaţi sărbătoresc Ziua Europei. Fiecare liceu reprezintă o ţară şi a pregătit ceva specific din zona gastronomiei. De asemenea, sunt prezentate tradiţiilor popoarelor respective”, a declarat decanul Facultăţii de Inginerie din cadrul UDJ Galaţi, Marian Bordei.
În holul universităţii gălăţene au fost gătite feluri de mâncare din Spania, Franţa, Olanda, Marea Britanie, Cipru, Germania, Slovacia, Danemarca, Italia, Finlanda, Cehia şi Portugalia.
”Noi reprezentăm Cipru şi am pregătit sheftalia. Pâinea este făcută la cuptor cu garnitură de legume, souvlaki-frigărui de pui, salată cipriotă făcută din măsline roşii, brânză, lămâie şi ulei de măsline. Avem şi brânza kalomi, brânză tradiţională din lapte de oaie şi de capră. Am pregătit toate aceste produse pentru concurs”, au spus tinerii care au compus echipa Cipru.
Din meniu nu au lipsit produsele alimentare şi băuturile din nordul continentului.
Citeşte şi 9 mai, ziua Independenţei de Stat a României
”Reprezentăm Finlanda şi am pregătit peşte. Mai avem prăjitura cu orez, tradiţională de Crăciun. Este şi o prăjitură cu morcov, dar şi o clătită făcută la cuptor. Iar eu sunt un viking, reprezint Danemarca. După cum ştiţi, vikingii sunt priviţi altfel, mă bucur să arăt lumii şi să povestesc despre influenţa vikingilor. În Danemarca avem ca mâncare tradiţională gogoşi şi berea”, au spus liceenii care au gătit reţete din Finlanda şi Danemarca.
Alţi participanţi s-au inspirat de pe internet şi din meniul reginei Marii Britanii.
”Am pregătit supă cremă de praz, budincă, chec de lămâie, ceai englezesc cu lapte şi plăcinta ciobanului. Sunt sigură că regina ar spune că sunt foarte bune. Ne-am inspirat de pe internet”, a povestit reprezentanta Regatului Unit.
În a doua etapă a concursului, fiecare echipă a prezentat momente artistice în faţa juriului, participanţii optând pentru dansuri tradiţionale, cântece şi scenete în limba ţării respective.
În Bistriţa-Năsăud, elevii din peste 300 de şcoli au marcat Ziua Europei şi Ziua Coşbuc, prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la moartea poetului, după un program identic, stabilit de Inspectoratul Şcolar.
Ziua Europei şi Ziua Coşbuc au fost marcate prin momente artistice, evenimetul fiind indentic în toate şcolile din Bistriţa-Năsăud şi desfăşurându-se după un scenariu pus la dispoziţia unităţilor de învăţământ.
“Sărbătorim Ziua de 9 mai într-un mod inedit. Am ales să o marcăm prin comemorarea poetului George Coşbuc, pentru că am plecat de la ideea că valorile europene sunt făcute din suma tuturor valorilor naţionale. Şcolile din judeţ au primit un scenariu de unde au avut posibilitatea să aleagă activităţile care li se potrivesc şi îi reprezintă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud, Monica Buboly.
Manifestarea a debutat cu un eveniment festiv organizat în curtea fiecărei şcoli, cu prezentarea poetului şi a operelor lui George Coşbuc, continuând cu lansarea unei broşuri, un moment artistic – recitare/ dramatizare/ piese muzicale – din poezia lui Coşbuc şi prezentarea unui microrecital multilingv – o strofă coşbuciană tradusă în mai multe limbi.
La Cluj, În Piaţa Unirii, imnul Uniunii Europene, ”Odă bucuriei”, a fost interpretat de peste 100 de elevi ai corului şi orchestrei unui liceu în limbile română, engleză şi germană, cu ocazia Zilei Europei, a Independenţei României şi a Victoriei Naţiunilor Unite.
Pe scena amplasată în piaţă au urcat corurile reunite ale Seminarului Teologic Ortodox şi Liceului Teologic Reformat, dar şi grupul de elevi „Olpretul” al Şcolii Generale din comuna Bobâlna, care au susţinut un moment artistic. De asemenea, Muzica Militară a interpretat o suită de cântece, iar în faţa grupului statuar Matei Corvin au fost arborate cele 28 de steaguri ale statelor membre UE.
Corul şi orchestra Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă” au interpretat imnul UE, ”Odă bucuriei”, în limbile română, engleză şi germană, manifestarea fiind încheiată de o defilare militară a Detaşamentului Gărzii de Onoare constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Batalionului 55 Comunicaţii si Informatică „Napoca”, Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „Vasile Danacu”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Ştefan Ciceo-Pop” Cluj-Napoca şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj.
La Timişoara, Ziua Europei a fost marcată prin organizarea unui ceremonial militar şi religios în Piaţa Libertăţii, la care au asistat reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Sute de timişoreni au urmărit defilarea gărzii de onoare, după ce au fost intonate imnul Europei, precum şi cel al României, iar primarul Timişoarei, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi prefectul judeţului Timiş au susţinut alocuţiuni.
În centrul Timişoarei pot fi vizitate, miercuri, mai multe pavilioane de prezentare ale consulatelor din oraş.
De asemenea, sunt organizate demonstraţii sportive, o paradă a unor formaţii artistice şi un moment coregrafic. Seara, pe scena amplasată în Piaţa Libertăţii va ave loc un spectacol folcloric, precum şi concerte susţinute de Ricardo Caria, Lora şi Andra.