Tehnologia folosită de NASA a ajutat la descoperirea unor inscripţii care au stat ascunse într-un document care face parte din colecţia de manuscrise de la Marea Moartă
Fragmentele, cu dimensiuni de 1,5 X 1 cm, au fost prezentate în timpul unei conferinţe internaţionale ţinute în Ierusalim cu scopul de a marca 70 de ani de la descoperirea manuscriselor, scrie The Independent.
„De obicei, cercetătorii studiază materialele manuscriselor de la Marea Moartă după ce au fost curăţate şi tratate. Aceste fragmente nu au fost niciodată curăţate şi tratate”, a precizat Oren Ableman, cercetător în cadrul proiectului.
Folosind un microscop în infraroşu conectat la un computer, Ableman a „cernut” printr-o cutie cu fragmente ale unui manuscris descoperit în 1956 din Peştera 11.
„Chiar la primul fragment, am văzut o literă şi am ştiut că e ceva acolo. A fost un moment de entuziasm”, a precizat Ableman.
Fragmentele au fost fotografiate utilizând imagistică multispectrală ca parte dintr-un proiect de a digitiza manuscrisele de la Marea Moartă.
Cercetătorul israelian crede că o bucată cu scris paleo-ebraic datează din perioada târzie celui de Al Doilea Templu. „Scrisul de pe acest fragment nu era identic cu cel de pe alte fragmente”, a adăugat savantul.
Manuscrisele au fost realizate în antichitate, de membrii comunităţii de la Qumran, din secolul al II-lea î.e.n. până în primul secol e.n.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Colecţia de manuscrise de la Marea Moartă poate fi îmbogăţită odată cu o nouă descoperire
Rămăşiţe antice umane recent descoperite pot elucida originea manuscriselor de la Marea Moartă
Manuscrisele de la Marea Moartă pot fi studiate online
5.000 de fragmente din Manuscrisele de la Marea Moartă sunt acum disponibile online