O descoperire de ”unul la un milion” a fost realizată în Filipine
Conform Science Alert, descoperirea modifică perioada de ocupare a acestei zone de către oameni cu aproximativ 600.000 de ani. ”Singurul lucru lipsă este fosila unui hominid,” a declarat arheologul Adam Brumm, din cadrul Universităţii Griffith din Australia.
Cercetătorii au descoperit 75% din scheletul fosilizat al rinocerului, oasele membrelor inferioare încă având urme ale măcelăritului prin intermediul uneltelor. Pentru a determina vechimea locului, specialiştii au utilizat smalţul de pe unul dintre dinţii animalului şi tehnica de rezonanţă electronică de spin ce măsoară acumularea de electroni. Echipa a datat baza sedimentelor ca având o vechime de 727.000 de ani, însă dintele rinocerului a fost datat ca provenind din urmă cu 709.000 de ani, iar sedimentul superior a fost datat ca provenind din urmă cu 701.000 ani.
Momentan, specialiştii nu ştiu ce hominizi au existat în acea perioadă în Flipine. Însă conform unei ipoteze ar putea fi Homo Erectus. Anterior, rămăşiţe ale Homo Erectus au fost descoperite în China şi Java, ceea ce sugerează că aceştia au trăit în Asia în aceeaşi perioadă cu rinocerul. La fel de misterios este şi modul în care măcelarii rinocerului au ajuns în Luzon, ce era înconjurat de ape adânci în acea perioadă, precum este şi astăzi. ”Am mai studiat anterior H. erectus şi cred că erau extrem de ingenioşi,” a afirmat Susan Anton, paleoantropolog din cadrul Universităţii din New York. Anton crede că strămoşii omului nu au traversat intenţionat apele din sud-estul Asiei, ci au fost transportaţi în aceste regiuni prin intermediul insulelor plutitoare ce au fost mişcate de tsunami-uri.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: