Arheologii din Egipt au făcut o descoperire neaşteptată: un bust al împăratului roman Marcus Aurelius, cunoscut pentru ideile sale filozofice.
Descoperirea a fost făcută în Templul din
Kom Ombo (aflat în oraşul Aswan, în partea de sud a Egiptului), unde se derulează un întreg proiect de conservare ca urmare a infiltrărilor de apă subterană, relatează Associated Press, citată de
Newsweek.
Statuia e fost considerată de arheologi unică, deoarece reprezentările sculptate ale împăratului Marcus Aurelius sunt rare în Egipt.
Echipa a mai descoperit şi alte artefacte, inclusiv un altar pentru zeul
Osiris-Ptah-Neb, datând din perioada celei de-a 25-a dinastii, la un templu din Luxor, aflat la câteva ore de Kom Ombo. Totodată, au mai fost găsite şi un panou din piatră pe care este reprezentată o masă de ofrandă cu un berbec şi o gâscă pe ea, simbol al zeului Amon (zeul Soarelui), a anunţat duminică ministrul Antichităţilor din Egipt.
Anterior, în martie, arheologii au găsit, în Templul Kom Ombo, multiple piese ale unei statui a Faraonului
Ramses al II-lea. Descoperirile sunt de mare importanţă deoarece anterior erau dovezi limitate că templul a fost folosit în era modernă a Egiptului.
Restul statuii însă nu a fost descoperit, dar arheologii continuă eforturile lor, în speranţa că o vor găsi.
O altă descoperire notabilă recentă la templu este reprezentată de o gravură în ceramică despre care se crede că este cea mai veche gravură găsită în Kom Ombo.
Templul din Kom Ombo, care este deschis publicului este o atracţie unică în Egipt, deoarece, spre deosebire de alte sit-uri, este dedicat a două două zeităţi: zeul local crocodil Sobek (zeu al apei şi al inundaţiei) şi lui Horus cel Bătrân (supranumit şi Haroeris, zeul cu cap de şoim, divinitatea războiului).