Primii homo sapiens ne oferă indicii privind modul în care putem supravieţui schimbărilor climatice
În cadrul unui studiu publicat în jurnalul Quaternary Science, cercetătorii au demonstrat că relaţiile sociale şi comerţul i-au ajutat pe strămoşii noştri să supravieţuiască schimbărilor climatice ce au avut loc în urmă cu 40.000 de ani. Conform Tech Times, descoperirile sugerează că prin intermediul conexiunilor oamenii moderni pot supravieţui schimbărilor climatice.
Julien Riel-Salvatore, din cadrul Universităţii din Montreal (Canada) şi Fabio Negrino din cadrul Universităţii din Genova (Italia) au analizat descoperirile arheologice ce includ dinţi străvechi, unelte, ornamente şi rămăşiţe umane descoperite în regiunea Riparo Bombrini din Liguria, Italia.
Unii dintre primii homo sapiens au trăit în Liguria, aceştia se afla deja de 1.000 de ani în regiune înainte ca primele schimbări climatice să aibă loc din cauza supervulcanului Campi Flegrei. Un studiu din 2010 sugerează că o erupţie a acestui supervulcan a avut loc în urmă cu 40.000 de ani şi a contribuit la dispariţia neanderthalienilor.
Specialiştii au descoperit că unii cremeni utilizaţi de homo sapiens din această regiune proveneau de la sute de kilometri depărtare, fapt ce sugerează că existau reţele sociale şi comerciale extinse ce i-au ajutat să supravieţuiască următorilor 4.000 de ani.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: