Într-un papirus vechi de 3.000 de ani este prima relatare a unei cereri de concedieri în urma hărţuirilor sexuale
Papirusul, care a fost descoperit mai demult şi care în prezent se află la British Museum, a fost recitit pentru a studia politicile sexuale ale Egiptului antic, scrie Daily Mail.
Cercetătorii cred că aceasta este prima dovadă a înregistrării unei concedieri în urma unei hărţuiri sexuale.
Carly Silver, cercetătoare americană, a precizat că documentul antic arată că bărbaţii îşi foloseau puterea pentru a vâna femei este o poveste foarte veche. „Amennakht şi-a acuzat rivalul Paneb că i-a furat slujba, a luat materiale de la temple şi de la morminte, a avariat situri sacre, a minţit sub jurământ, a atacat nouă oameni într-o singură noapte, a împrumutat lucrători pentru uz propriu şi a comis adulter cu nevestele din regiune”.
Chiar dacă aceasta este o afirmare subiectivă a rivalului, rămânea totuşi o acuzaţie remarcabilă.
„Un lucru interesant este că documentul nu spune nimic despre consimţământ – ceea ce ridică întrebări fascinante nu doar cu privire la Egiptul antic ci şi la lumea modernă”, a adăugat cercetătoarea.
Papirusul şi Paneb sunt cunoscute chiar de la începutul secolului al XIX-lea, iar o traducere în engleză din 1929 a egiptologului Jaroslav Cerny a scos la iveală adevărata amploare a acuzaţiilor.
Documentul a fost scris de Amennakht, menţionat mai sus şi i-a fost adresat lui Hori, cel mai înalt oficial din timpul regimului Seti al II-lea, Siptah, Twosret, Setnakht şi Ramses al IIl-ea. Se referă la comportamentul lui Paneb în satul Deir el Medina, o comunitate de artizani. Se spune că Paneb a obţinut poziţia pe care trebuia să o obţină în mod normal Amennakht, dar primul a oferit mită.
Nu este clar ce a făcut Paneb cu unele dintre aceste femei, dar în document se relatează detaliile unei hărţuiri.
Chiar şi fiul său, Aapehty, a relatat unele dintre faptele de corupţie ale lui Paneb.
Rowland Enmach, egiptolog la Universitatea Liverpool, a precizat că Paneb a fost „eventual condamnat la moarte”, dar nu violurile erau cele care au determinat sentinţa ci „avea de-a face cu furtul materialelor de la mormintele faraonilor”, o faptă mult mai gravă. „Nu sunt sigur că hărţuirile sexuale cereau pedepse capitale, în timp ce furtul de la rege era”, a adăugat acesta.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
De ce preferau egiptenii să facă sex vara?
Cum funcţiona propaganda în Egiptul Antic? Arheologii au găsit răspunsul