Moartea misterioasă a lui Rasputin, călugărul enigmatic din Siberia care a avut o influenţă însemnată asupra ultimului ţar al Rusiei
Rasputin s-a căsătorit la 18 ani şi a avut trei copii, dar şi-a abandonat familia după ce a fost acuzat de furt de cai şi viol. Înainte să fugă, îşi câştigase deja reputaţia de afemeiat, beţiv şi hedonist, deci ce s-a întâmplat după aceea este şi mai uimitor, scrie War History Online.
A cutreierat prin Siberia ca pribeag, de la o mănăstire la alta. În 1893, a susţinut că a avut o revelaţie după ce a primit o viziune de la Icoana Maicii Domnului din Kazan.
Preoţii îl numeau strannik (călugăr sihastru), dar unii în numeau şi yurodiviy (habotnic).
S-a întors acasă în 1902 pentru a fonda o biserică, dar învăţăturile lui erau atât de radicale încât a fost dat afară. Rasputin credea că singura cale de a scăpa de păcat este de a comite păcat, urmat de confesarea sinceră. După ce a invitat multe femei să păcătuiască cu el, a fugit la Kiev în 1903.
Aici şi-a prezentat o versiune mai potolită a învăţăturilor, impresionând autorităţile bisericeşti cu înţelegerea profundă a scripturilor. În 1905, a ajuns în Petrograd (Sankt Petersburg), care atunci era capitala Rusiei.
Spre deosebire de restul Rusiei, Petrograd era mai expus la Occident şi mai deschis la ideile străine. Scandalurile de corupţie din Biserica Ortodoxă Rusă i-au slăbit credibilitatea, iar oamenii căutau variante alternative pentru religie.
Aparenta vindecare a prinţului Alexei a făcut ca Rasputin să controleze familia imperială
Cu ochii săi hipnotici, vocea senzuală şi reputaţia de vindecător, uşile se deschideau uşor pentru Rasputin – astfel, a putut întâlni familia imperială.
Alexei, primul şi singurul băiat al ţarului şi ţarinei, suferea de hemofilie (sângele persoanei nu se coagulează, iar şi o simplă zgârietură poate fi letală), iar condiţia a fost ţinută secretă pentru a asigura succesiunea. În 1907, Alexei, care atunci avea doar trei ani, s-a îmbonăvit grav, în ciuda eforturilor doctorilor. Se spune că Rasputin a îngenuncheat lângă el, s-a rugat, iar după câteva ore prinţul şi-a revenit.
După aceea, Rasputin controla familia regală. A devenit atât de important încât avea protecţie 24/7 din partea poliţiei secrete. Totuşi, ce au găsit aceştia i-a şocat. Atunci când nu ţinea prelegeri şi nu vindeca, Rasputin era la baruri şi/sau bordeluri.
Acesta nu se limita însă doar la prostituate. Femeile din clasa superioară, inclusiv aristocratele, se bucurau de atenţia lui. Ţarul şi soţia sa au refuzat să dea multă credibilitate acestor relatări, fiind convinşi că erau încercări de a-l discredita pe salvatorul lor.
Atunci când Europa a intrat în Primul Război Mondial, Nicolae a mers la război în ciuda dorinţei lui Rasputin de a ţine Rusia în afara conflictului. Cu ţarul plecat, influenţa asupra împărătesei a crescut, dorind ca prietenii lui să fie în cabinet şi criticii să fie daţi afară.
În afara palatului imperial, Rasputin părea să fie conducătorul Rusiei, ceea ce era oarecum de înţeles având în vedere că doar în 1916, Rusia a avut patru prim-miniştri, patru miniştri de interne, trei miniştri de externe şi doi miniştri de război.
Presa din Rusia din acel timp vorbea în mare parte despre stilul luxos de viaţă al călugărului. De asemenea, în ochii presei, ruşii mureau pentru un război dintre britanici şi germani. La fel de mulţi mureau de sărăcie, în timp ce foarte puţini trăiau bine. Având în vedere că ţarina Alexandra Feodorovna era anglo-germană, care depindea de Rasputin, cei doi au fost ţapii ispăşitori.
Caricatură din presa din Rusia acelei perioade care ilustra controlul pe care misticul îl avea asupra ţarului şi ţarinei. Credit: Wikipedia
Moartea suspectă a călugărului şi viziunea sfârşitului monarhiei ruseşti
Pe 19 noiembrie 1916, un politician pe nume Vladimir Purishkevich s-a adresat parlamentului din Rusia timp de două ore, dând vina pe Rasputin pentru toate problemele ţării. Acesta spunea că Rusia trebuie să scape de Rasputin pentru a termina influenţa pe care o avea asupra împărătesei.
L-a ascultat şi prinţul Felix Felixovich Yusupov, nepotul ţarului. Este de înţeles pentru că aristocraţii se temeau. De la fondarea Statelor Unite şi Revoluţia Franceză, puterea regală se slăbea, iar oamenii cereau din ce în ce mai multe libertăţi politice.
Aşadar, Yusupov l-a invitat pe mistic la casa sa, susţinând că soţia, prinţesa Irina, suferea de nimfomanie. Rasputin a căzut în capcană, asigurându-l pe prinţ că poate remedia problema. În jurnalul său, Yusupov descria în detaliu cum a decorat pivniţa şi a umplut-o cu băutură otrăvită.
Pe 30 decembrie, puţin după miezul nopţii, Rasputin a ajuns la domiciliul prinţului, iar acesta i-a spus călugărului că Irina va veni în scurt timp. A petrecut următoarele două ore mâncând şi bând, dar fără niciun efect. Enervat, prinţul a urcat unde Purishkevich şi ducele Nicholas Mikhailovich aşteptau. Ducele i-a dat prinţului propriul revolver, iar acesta din urmă s-a întors în pivniţă şi l-a împuşcat pe Rasputin în stomac.
Dar când Yusupov s-a aplecat să vadă condiţia misticului, acesta l-a împins, a urcat scările şi a fugit. Au fugit după el, iar Yusupov l-a împuşcat din nou, dar Rasputin continua să fugă. Când l-au prins, l-au bătut şi l-au înjunghiat, l-au legat şi l-au aruncat în râul Malaya Nevka.
Atunci când autorităţile l-au recuperat două zile mai târziu, au văzut că a trăit suficient de mult pentru a rupe sforile înainte să se înece.
Întreaga Rusie s-a bucurat, mai puţin familia imperială. La scurt timp după discursul lui Purishkevich, Rasputin i-a scris ţarului, prezicându-şi propria moarte. A zis că dacă era omorât de oameni obişnuiţi, monarhia ar fi rezistat. Dar dacă aristocraţii erau responsabili, Romanovii ar dispărea în doi ani. 18 luni mai târziu, pe 17 iulie 1918, familia imperială era omorâtă de bolşevici.
Deşi Yusupov şi-a asumat meritele pentru asasinarea lui Rasputin, autopsia sugerează altceva. Nu au găsit otravă în corpul lui Rasputin, dar au găsit gloanţe de la arme diferite. Împuşcătura fatală la cap a venit de la un revolver Webley pe care doar agenţii britanici îl aveau.
Unii istorici sugerează că locotenentul Oswald Rayner, un agent britanic al MI6, prieten cu Yusupov, este cel care l-a omorât pe călugăr. Britanicii doreau cu orice preţ să-i ţină pe ruşi în război, iar Rayner era pe urmele lui Rasputin din cauza poziţiei anti-război a acestuia. Aşadar, s-a sugerat că Rayner a fost la palatul lui Yusopov pentru a asigura omorârea lui Rasputin.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Execuţia ruşinoasă care a încheiat domnia ultimului ţar al Rusiei