Secretul unei mumii vechi de 4.000 de ani a fost rezolvat după 100 de ani de controverse
Mumia egipteană nu era un cadavru complet conservat, ci doar un cap mutilat, decapitat şi bandajat. Conform Live Science, capul a fost descoperit deasupra unui sicriu excavat în 1915.
Conform cercetătorilor, mormântul a aparţinut guvernatorului Djehutynakht din perioada Regatului Egiptean Mijlociu. Însă, atunci când a fost redescoperit de cercetătorii din prezent, mormântul a fost vandalizat. În cadrul unui articol din New York Times este notat faptul că hoţul a dat foc locului pentru ”a-şi acoperi urmele” Tot ce a mai rămas din mormânt a fost un trunchi amplasat într-un colţ al mormântului şi capul ce era aşezat pe sicriul lui Djehutynakht. Timp de peste 100 de ani, cercetătorii s-au întrebat şi s-au contrazis dacă aceste rămăşiţe îi aparţin lui Djehutynakht sau soţiei sale.
Capul a fost transformat în timpul procesului de mumificare, mai multe oase din zona mandibulei fiind îndepărtate pentru ca decedatul să nu poată mânca sau consuma apă în viaţa de apoi. Conform specialiştilor, aceste oase ar fi putut oferi informaţii cu privire la sexul mumiei.
Deşi încercările anterioare de extragere a ADN-ului au eşuat din cauza vechimii mumiei, un grup de cercetători din cadrul FBI a decis să-şi încerce norocul. Aceştia au reuşit să extragă 105 miligrame de praf de dinte dintr-un molar. După ce au reuşit să extragă ADN-ul din acest praf au descoperit că rămăşiţele îi aparţin lui Djehutynakht.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: