Mail Online notează că în momentul înmormântării, atât mama, cât şi copilul, erau morţi Este încă neclar modul în care femeia gravidă a murit în urmă cu sute de ani. Aceasta avea în jur de 25-35 de ani, dar semnele de pe craniul acesteia indică faptul că a fost supusă unui tip de chirurgie cerebrală medievală cu aproximativ o lună înainte de a muri.
Cercetătorii din cadrul universităţilor din Ferrara şi Bologna au detaliat descoperirea într-o lucrare publicată în World Neurosurgery. Procedura utilizată în craniul femeii din secolul VII-VIII este cunoscută cu denumirea de trepanaţie şi ar fi fost practicată încă din perioada neolitică. Aceasta era utilizată pentru tratarea diferitelor tipuri de boli, prin tăierea sau realizarea unei găuri în craniu. De asemenea, procedura era utilizată şi pentru o afecţiune existentă şi în prezent. ”Eclampsia este caracterizată de convulsii asociate hipertensiunii arteriale şi apare în ultima parte a sarcinii. În 50% dintre cazuri poate pune în pericol viaţa mamei şi a copilului,” scriu autorii studiului.
Credit: World Neurosurgery
”Printre cele mai comune simptome ale afecţiunii se numără febra, convulsiile, cefaleea frontală şi occipitală, presiunea intracraniană crescută şi hemoragia cerebrală. Aceste simptome erau tratate, din preistorie până în secolul XX, cu ajutorul trepanaţiei,” scriu autorii studiului. Natura leziunii craniene observate în craniul sugerează că ar fi vorba despre o astfel de intervenţie.
Credit: World Neurosurgery
Cercetătorii susţin că este unul dintre puţinele cazuri de trepanaţie şi naştere post-mortem descoperite în acelaşi mormânt. ”Este unul dintre puţinele cazuri de trepanaţie documentate şi singurul asociat unei naşteri post-mortem,” scriu autorii.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: