Întâlnirea cu foşti agenţi KGB
În ziua în care s-a îmbolnăvit, pe 1 noiembrie 2006, Alexander Litvinenko a participat la o întâlnire cu doi foşti membri KGB, Andrei Lugovoy şi Dmitry Kovtun. Întâlnirea a avut loc în Pine Bar al Millenium Hotel din Londra. La scurt timp după aceea, Litvinenko a început să aibă ameţeli şi să-i amorţească picioarele. Ajungând la spital, medicii au descoperit că a fost otrăvit, scrie Listverse.
Detaliile au venit ulterior. În urma analizelor, s-a descoperit că acesta a fost otrăvit în Pine Bar. Nu se ştie clar de ce întâlnirea a avut loc.
Boris Berezovsky
O persoană care avea conexiuni atât cu Litvinenko, cât şi cu Lugovoy, era Berezovsky, un oligarh rus care şi-a găsit refugiul în Marea Britanie şi chiar l-a sponsorizat pe Lugovoy. Litvinenko l-a cunoscut pe afacerist atunci când primul încă lucra pentru FSB (urmaşa KGB-ului a Federaţiei Ruse). Când Litvinenko a refuzat să-l asasineze pe Berezovsky şi chiar a spus aceste lucruri presei, a fost concediat.
Berezovsky „şi-a luat viaţa” în 2013, după mai multe încercări de asasinat.
„Steagurile false”
Stabilit în Marea Britanie, Litvinenko a lansat mai multe atacuri către regimul de la Moscova şi Vladimir Putin, printre care şi mai multe „steaguri false” (operaţiuni sub acoperire care doresc să creeze diversiune) pentru a câştiga capital politic.
A susţinut şi că atentatele de la Moscova din 2002 şi de la Beslan au fost orchestrate de autorităţile ruse. A afirmat şi că Putin şi alţi oficiali ruşi erau implicaţi în traficul de droguri.
Dispozitivul cu aerosoli
În Pine Bar s-au descoperit ulterior urmele unui reziduu de lichid pe zidul din apropierea lui Litvinenko. S-a dovedit a fi poloniu şi se sugerează că otrava a fost administrată printr-un fel de dispozitiv de pulverizat.
Aceste tipuri de dispozitive au mai fost folosite de agenţii de informaţii şi ar rezulta într-o doză colectivă mare. Plecând de la premiza că otrava a fost pulverizată în vasul de ceai, substanţa s-ar fi aflat în recipient. La momentul morţii, Litvinenko avea în organism de 100 de ori doza letală de poloniu.
Declaraţiile lui Sergey Abeltsev
Reprezentantul rus, Sergey Abeltsev a spus că „pedeapsa meritată a ajuns la trădător” şi că „această moarte teribilă trebuie să fie un avertisment serios pentru trădători”.
Cât despre Boris Berezovsky, care a murit în circumstanţe ciudate, oficialul rus a precizat că „în Rusia, nu iertăm trădarea. I-aş recomanda cetăţeanului Berezovsky să nu mănânce nimic la comemorarea complicelui său Litvinenko”.
Paul Joyal
Analistul american Paul Joyal a afirmat în presă despre modurile în care acţionează serviciile ruse de informaţie, numind moartea lui Litvinenko „o asasinare profesionistă”. Întâmplător sau nu, la scurt timp după ce şi-a exprimat această opinie, a fost împuşcat în apropierea casei sale din Maryland, fiind rănit grav.
Noberto Andrade
Noberto Andrade, managerul Pine Bar, este primul care a văzut că se petrec lucruri ciudate. A precizat că a găsit o substanţă bizară de culoare galbenă la fundul ceainicului din care au băut cei trei. Fără să ia în seamă acest lucru, a spălat recipientul şi doar norocul a făcut ca acesta să nu ducă mâna la gură.
Un alt aspect remarcat de Andrade este acela că la scurt timp după sosirea ceaiurilor, a avut loc un eveniment special în local, despre care se crede că a avut scopul de a distrage atenţia lui Litvinenko.
Mai mult decât atât, poloniul a fost găsit în ţevile, maşina de spălat vase şi chiuvetele din Pipe Bar.
Poloniul
În urma investigaţiilor, s-a ajuns la concluzia că substanţa cu care a fost otrăvit este poloniu-210 care provenea dintr-o centrală nucleară din Ozerk, Rusia, adusă de cei doi foşti agenţi KGB.
După ce au oferit dovezile, guvernul britanic a cerul ca Lugovoy să fie extrădat din Rusia pentru a fi judecat pentru moartea lui Litvinenko. Oficialii ruşi au refuzat. Al doilea agent, Dmitry Kovtun, era în Germania şi se afla sub investigaţie pentru furt de poloniu. Autorităţile britanice au aşteptat ca investigaţiile germane să se încheie. Totuşi, în 2009, acuzările au fost misterios retrase, iar Kovtun s-a putut întoarce în Rusia.
Asasinarea Annei Politkovskaya
Cu doar o lună înaintea otrăvirii lui Litvinenko, respectata jurnalistă Anna Politkovskaya, cunoscută pentru criticile aduse lui Putin, a fost împuşcată atunci când ieşea din liftul blocului în care locuia.
A primit numeroase ameninţări cu moartea, pe măsură ce a publicat mai multe materiale, articole şi cărţi, în care critica regimul de la Moscova. Probabil cartea sa, Rusia lui Putin, a fost picătura care a umplut paharul, în care apăreau declaraţii similare cu cele ale lui Litvinenko.
Trei ceceni au fost arestaţi pentru crimă, dar nu au fost găsiţi vinovaţi.
Alexander Perepilichnyy
Moartea afaceristului rus Alexander Perepilichnyy, chiar dacă nu are legătură directă cu cea a lui Litvinenko, seamănă în metoda aplicată cu aceasta din urmă. A avut loc tot în Marea Britanie după ce acesta a prezentat mai multe documente care îi incriminau pe mai mulţi oficiali ruşi de rang înalt în comiterea fraudelor. S-a prăbuşit şi a murit în 2012, în timp ce făcea jogging.
Totuşi, o investigaţie transparentă a avut loc abia în 2017, cu indicii conform cărora Perepilichnyy a fost otrăvit.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Faţa ÎNTUNECATĂ a socialismului – GALERIE FOTO
Ce este Novichok, otrava care aproape a omorât un fost spion rus din Marea Britanie?