Pirateria antică din Marea Mediterană. Teuta, regina piraţilor care atacau vasele romane
Regatul Iliriei s-a dezvoltat în jurul anului 200 î.e.n., ocupând Croaţia de astăzi, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru şi Albania, scrie War History Online.
Regina Teuta este considerată „regina piraţilor” antichităţii, dar titlul poate induce în eroare. Teuta nu era pirat, ci un avocat al regatului său pentru dreptul la piraterie. De asemenea, Iliria avea o flotă puternică, iar influenţa regatului s-a întins până la Marea Ionică.
De aceea, doi ambasadori romani au încercat să negocieze pentru a termina pirateria iliră, în special împotriva vaselor comerciale romane. Teuta a refuzat şi unul dintre cei doi ambasadori a fost omorât când se întorcea în Italia, dar nu se ştie dacă ordinul a fost dat chiar de Teuta.
Romanii au pornit un război împotriva piraţilor, iar în câţiva ani Teuta a dorit pacea cu aceştia, fiind copleşită de forţa romanilor. În 228, romanii controlau coasta Iliriei şi toate punctele de unde plecau raidurile piraţilor, terminând, cel puţin pentru un timp, pirateria în Mediterană. Expansiunea Romei a însemnat astfel declinul pirateriei şi nici măcar regatul Iliriei sau alte civilizaţii mediteraneene, precum „popoarele mării”, fenicienii, nu i-au oprit pe romani să controleze în ultimă instanţă tot bazinul Mediteranei.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Regina Teuta: războinica din fruntea piraţilor iliri
Împaratul care a adus grandoare Imperiului Roman
Cuplul celebru de la Pompeii, rămas îmbrăţişat în urma erupţiei vulcanice, erau doi homosexuali